Adhin: Basiszorg voor alle kinderen tussen 0-16 jaar
24 Feb 2017, 03:47
foto
Vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Diverse Assembleeleden hebben tijdens het 'vragenuurtje' donderdag de aandacht gevraagd voor de basisgezondheidszorg. Er zijn lange rijen ontstaan waarbij velen niet geholpen konden worden. Er was ook onduidelijkheid over het garanderen van basiszorg voor alle kinderen tussen 0-16 jaar. Vicepresident Ashwin Adhin zei dat de regering zich wettelijk hiervoor garant staat. Alle kinderen in deze leeftijdscategorie en 60-plussers hebben recht op deze verzekering.

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting deelt mee dat er de afgelopen dagen enorme toeloop is van personen naar het Basiszorgkantoor aan de Gemenelandsweg. Dit, voor de verlenging van hun basiszorgverzekeringskaart (Baso-kaart). De oorzaak van de minder vlotte afhandeling heeft te maken met het feit, dat de verstrekking van de Basokaart aan strengere voorwaarden is verbonden. Alle aanvragers ondergaan een nauwkeurige screening om misbruik tegen te gaan, hetgeen soms tot langere wachttijden leidt met veel ongemakken.

Een andere oorzaak is dat men bang is dat zij onverzekerd zullen rondlopen, wat niet het geval zal zijn daar de verzekeringen zullen worden verlengd.
Het ministerie benadrukt dat de verstrekking van de Baso-kaart door de regering gegarandeerd blijft en iedere ingezetene die aan de voorwaarden voldoet aanspraak zal blijven maken op de door de overheid betaalde verzekering. De nieuwe werkwijze brengt met zich mee dat de verzekering voor de periode van zes maanden zal worden verlengd.

Assembleeleden benadrukten dat er geen sprake kan zijn van extra screening, omdat het om een garantie bij wet gaat. Niet alleen aan de Gemenelandsweg ontstonden er lange rijen, maar ook bijvoorbeeld in het district Nickerie, waar de situatie uit de hand liep. Per keer worden slechts dertig personen geholpen. Er is een beroep gedaan op de regering om meer mensen te trainen voor 'intake-gesprekken' bij verstrekking van de Baso-kaart. De vicepresident zal deze kwestie bespreken met de minister.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April