WWF verduidelijkt standpunt zandafgraving Braamspunt
24 Feb 2017, 00:34
foto
Zandafgravingen ten westen van Braamspunt toegestaan op beperkte schaal.


Het Wereldnatuurfonds (WWF) Guianas zegt in een verklaring de goede werkrelatie die bestaat met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen voort te willen zetten. Er is behoorlijk wat ruis gekomen in de relatie nadat in een regeringsvergadering besloten werd op beperkte schaal en onder strikte voorwaarden zandafgravingen toe te staan ten westen van Braamspunt, waar aanwas plaatsvindt. Minister Dodson eiste een publieke correctie van WWF over uitlatingen die in de media verschenen zijn.

Het WWF stelt het volgende:
"Het is voor WWF Guianas duidelijk dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in de afgelopen jaren, onder leiding van minister Dodson, een belangrijke rol heeft vervuld bij het vraagstuk van schelpzandafgravingen aan de Surinaamse kust en in het binnenland.

Begin 2016 stelde NH een tijdelijk verbod in op zandafgravingen langs de kust en landinwaarts. Om meer informatie te verkrijgen over de gevolgen van de afgravingen heeft WWF, in afstemming met NH, een wetenschappelijke studie laten uitvoeren naar de effecten van zandafgravingen langs de kust. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat de Surinaamse zandstranden een onmisbare rol vervullen in de kustverdediging en als leefgebied dienen voor beschermde dieren, waaronder zeeschildpadden.

In januari 2017 heeft NH aan WWF gevraagd mee te denken over voorwaarden waaronder eventueel ontheffing zou kunnen worden verleend, bij een definitief verbod op schelpzandafgravingen langs de gehele kust. In gesprekken met het ministerie en ook in e-mails heeft WWF aandachtspunten en criteria voor een eventuele ontheffing aangedragen. Wat WWF betreft is er maar één conclusie, namelijk: geen ontheffing voor afgravingen bij Braamspunt. De motivatie voor deze conclusie komt uit het eerder genoemde onderzoek. Helaas is gebleken dat de communicatie hierover ruimte heeft gelaten voor een andere interpretatie dan WWF heeft bedoeld. WWF verontschuldigt zich voor haar aandeel daarin.

We hopen dat de verleende toestemming voor schelpzand-afgravingen bij Braamspunt, in overweging wordt genomen. Dit is in het belang van de kustbescherming van met name Paramaribo Noord en kwetsbare zeeschildpadden die Braamspunt als nest- en broedplek hebben. Graag zetten we de goede werkrelatie, die NH en WWF in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, voort."
Advertenties