Twee van drie verdachten voorlopig vrij in inbraakzaak
24 Feb 2017, 06:46
foto


Kelvin G., Iwan Z. en Kenneth M. staan terecht, omdat zij in een woning ingebroken hebben. Kantonrechter Marie Mettendaf heeft de camerabeelden bekeken op de rechtszitting van donderdag. Echter, de gezichten van de verdachten en het kentekennummer van het voertuig zijn niet zichtbaar. De verdachten ontkennen enige betrokkenheid gehad te hebben bij de inbraak die op 7 september van het afgelopen jaar plaatsvond. De rechter stelde twee van de verdachten voorlopig op vrije voeten.

Het beeldmateriaal is vergeleken met recente foto’s van de verdachten. Deze vertonen gelijkenissen. Op 5 december 2016 werd het voertuig met de drie verdachten erin klemgereden door de politie te Welgedacht A. De politie had gedetailleerde informatie van het voertuig dat aan Kelvin G. toebehoort. Bij het huisonderzoek trof de politie een paar blauw-zwarte schoenen aan. Een van de verdachte op het beeldmateriaal heeft donkergekleurde schoenen aan. Ook zijn alibi klopte niet. Dat hij taxi rijdt voor een bedrijf is wel vastgesteld. Maar, er kon niet achterhaald worden of hij op 7 september aan het werk was of niet. Hij heeft niet ingetekend op de lijst. Volgens Kelvin G. had hij een taxirit gereden voor Kenneth M. Onderweg pikte hij in opdracht van Kenneth M., Iwan Z. op. Hij moest ze naar een appartement brengen. De politie reed hen daarna klem.

Iwan Z. en Kenneth M. hadden bij de politie verklaard dat zij Kelvin G. herkenden op het beeldmateriaal. Ze zeiden dat zij slechts de taxi hadden gepakt en niets van de inbraak afwisten. Raadsman Oscar Koulen voerde aan dat Kenneth M. een glashelder alibi heeft. Hij was ten tijde van de inbraak niet in Suriname, maar in Cayenne. Ook herkent de benadeelde zichzelf niet in het beeldmateriaal. Verder had hij een vuurwapen bij zich. Dat wapen was als onderpand bij hem en hij was bezig dat weg te brengen. Voor overtreding van de Vuurwapenwet is hij bereid om een boete te betalen. Ook vond de raadsman de beelden wazig. Uit de beelden blijkt niet dat zijn cliënt betrokken is bij de inbraak. Hij deed het verzoek om de voorlopige hechtenis van Kenneth M. op te schorten. Rechter Mettendaf ging mee met dit verzoek en stelde dat er geen overtuigend bewijs is tegen de verdachten Kenneth M. en Iwan Z. Beide stelde ze voorlopig op vrije voeten.

Het verzoek van advocaat Georgette Leter om de verdachte Kelvin G. voorlopig in vrijheid te stellen, werd afgewezen. Mettendaf benadrukte dat er specifieke richtlijnen waren over het voertuig van deze verdachte. Bovendien zijn er beelden en de twee medeverdachten hadden bij de politie bekend Kelvin G. herkend te hebben. Op 7 maart zal deze zaak verder behandeld worden.

Wanita Ramnath
Advertenties