Ecuador: Presidentsverkiezingen naar tweede ronde
23 Feb 2017, 22:22
foto
Lenin Moreno heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador meer stemmen vergaard dan Guillermo Lasso. (Foto: Reuters)


In Ecuador wordt op 2 april de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Het is Lenin Moreno van de regerende linkse Pais partij zondag niet gelukt om de benodigde 40% van de stemmen te halen om in eerste ronde gekozen te worden.

Hij zal het in april moeten opnemen tegen voormalig bankier Guillermo Lasso. De spanningen in Ecuador waren sinds zondag hoog opgelopen na lange vertragingen in de telling. De voorzitter van de Nationale Kiesraad, Juan Pablo Pozo, schuift de schuld van de vertraging op "numerieke inconsistenties" in 5,5% van de stembiljetten.

Bij de vorige verkiezingen werden de officiële resultaten op dezelfde avond van de stemming bekendgemaakt, maar dit keer heeft het vier dagen geduurd. De definitieve resultaten zijn nog steeds niet binnen, maar met slechts een half procent van de stemmen die nog geteld moeten worden, kan de 63-jarige Moreno onmogelijk de 40% halen die nodig is om een tweede ronde te voorkomen. Met 99,5% van de stemmen geteld, heeft hij 39,3% van de stemmen, tegen 28,1% voor Lasso.

De aankondiging dat er een tweede ronde komt, is verwelkomd door aanhangers van de 61-jarige Lasso. Zijn aanhangers hadden zich buiten het gebouw van de Nationale Kiesraad verzameld. Eerder had Lasso hun bezorgdheid verwoord over de vertraging in het tellen. Hij zei dat het “niet pluis rook.”

De conservatieve voormalige bankier zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij met de steun van de oppositionele kandidaten die in de eerste ronde zijn uitgeschakeld, de tweede ronde kan winnen. De derde geplaatste kandidaat, Cynthia Viteri, die meer dan 16% van de stemmen heeft gewonnen, heeft al een beroep op haar aanhangers gedaan om voor Lasso te stemmen.

In de regio wordt met belangstelling gekeken naar de verkiezingen nadat in andere landen die linkse leiders hadden, zoals Argentinië en Peru, de steun voor rechts in recente opiniepeilingen is toegenomen. De winnaar in april zal de linkse president Rafael Correa, vervangen die na tien jaar de macht zal overdragen.

Moreno is een linkse voormalige vicepresident en een nauwe bondgenoot van de aftredende president Correa. Hij raakte verlamd, nadat hij in 1998 in de rug was geschoten. Hij wil de werkgelegenheid vergroten en alle Ecuadoranen de kans bieden om door te gaan naar het hoger onderwijs. Zijn tegenhanger Lasso is de jongste van elf kinderen. Hij wil een miljoen banen creëren door buitenlandse investeringen te bevorderen. Hij heeft beloofd om belastingen voor grote bedrijven te verminderen. Ook heeft hij gezworen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange van de Ecuadoraanse ambassade in Londen te verdrijven als hij wint.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April