Kensenhuis benadrukt nut van burgerparticipatie
20 Feb 2017, 21:27
foto
Een beeld van het opgekomen publiek bij een hoorzitting te Para. (Foto's: BIC-Para)


Het ontbreken van elektrificatie en gezond drinkwater, de aanpak van de droge- en natte infrastructuur en het stimuleren van ondernemerschap zijn onderwerpen geweest op de 11 hoorzittingen die in Para zijn afgesloten. DNA-lid van Para, Patrick Kensenhuis stelt voor om de hoorzittingen te evalueren. Hij denkt dat het opvoeren van de werkbezoeken en veldoriëntaties van de uitvoerende instanties, ertoe zal leiden dat met de burgers meer ideeën voor directe en gezamenlijke aanpak van problemen ontwikkeld zullen worden.

De burgers moeten meer bij het beleid betrokken worden, meent Kensenhuis,. De de rr- en dr-leden moeten naar de plantages, dorpen en woonwijken om openbare vergaderingen te beleggen met de bewoners. “Het moet niet meer in gesloten kamers met airconditionering.” De zittingen zijn bezocht door ressort- en districtsraadsleden (rr en dr) en alle leden van De Nationale Assemblee (DNA) van Para en ongeveer 40% van de populatie van het district, zegt het BIC-Para.

De inheemse dorpen in het Carolinagebied, Pikin Saron, Bigi Poika en Tibiti moeten nog voorzien worden van 24uur stroom, terwijl de nieuwe projecten in Para aangesloten moeten worden op het stroom en waterleidingnetwerk. DNA-lid Patrick Kensenhuis wil dat de regering deze zaken dit jaar aanpakt, desnoods gefinancierd met buitenlandse leningen.

Kensenhuis gaf op de hoorzittingen aan dat de regering in het Dalian 4-project de wegstrekking Matta-Pikin Saron en de Suralcoweg zal asfalteren. Er zijn ook wegen in het Oosten van Para die verhard zullen worden. Hij gaf de verzekering dat de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie binnenkort zal beginnen met het uitvoeren van dringende infrastructurele werken.

Ook de werkloosheid onder jongeren kwam aan de orde. Met het wegvallen van de productiebedrijven in de mijnbouwsector, is dit probleem groter geworden. Kensenhuis zegt dat de overheid het klein ondernemerschap in vooral de ananasteelt, de pluimvee en andere agrarische potenties in Para, moet versterken. Hij noemde in dit verband kredietverstrekking aan kleine landbouwers en de oprichting van landbouwcoöperaties. Bij de hoorzittingen is aangegeven, dat drugsgebruik en criminaliteit directe gevolgen zijn van de werkloosheid in het district.
Advertenties