Nerkust: Uit FISO stappen met behoud van alle rechten
20 Feb 2017, 08:15
foto
Marcellino Nerkust


Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) antwoordt op een vraag van Starnieuws dat indringend is gesproken over de rechtspositie van onderwijsgevenden bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma. Dit houdt in dat leerkrachten met behoud van alles wat overeengekomen is, uit FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) moeten, legt Nerkust uit.

"Als wij niet uit FISO stappen gaat de regering dit programma niet kunnen uitvoeren voor de leerkrachten. De FISO-reeks voor onderwijsgevenden is een afgeleide van de algemene reeks die van toepassing is op de overige beroepsgroepen. Dus, wil je de bezoldiging van de onderwijsgevenden als onderdeel van het herwaarderingsprogramma verbeteren, dan moet je ze uit FISO halen. Indien je dat niet doet, zal ingeval er een correctie komt dat ook voor alle anderen moeten gelden," zegt de FOLS-topman.

In FISO en ook vóór deze periode werden onderwijsgevenden gecategoriseerd als te zijn 'met de ambtenaren gelijkgesteld'. Bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma zullen leerkrachten uit FISO gehaald moeten worden. "In de nieuwe situatie gaat er niets gebeuren met hun rechtspositie. Voor de leerkrachten van de bijzondere diensten verandert niets," merkt Nerkust op. Hij onderschrijft dat subsidies vaak laat worden uitbetaald. Hierover moet er een goede regeling komen, stelt de vakbondsleider.
Advertenties