BvL en ALS willen landsdienaren blijven
20 Feb 2017, 06:43
foto
Raadsman van BvL/ALS, Gerold Sewcharan


De rechter zal dinsdag uitspraak doen in het kort geding aanhangig gemaakt door de regering tegen de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). De bonden hebben ook een tegenvordering ingediend. Zij willen de status van landsdienaren niet kwijt, zonder dat hierover na overleg met de BvL en ALS, overeenstemming is bereikt.

Raadsman van de BvL en ALS, Gerold Sewcharan, zei zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat de regering zich moet houden aan gesloten overeenkomsten en verdragen. Wanneer het gaat om de rechtspositie van de leerkrachten, moeten de werknemers die vertegenwoordigd worden door de bonden, inspraak krijgen.

De regering heeft volgens Sewcharan eenzijdig besloten dat bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma, de leerkrachten uit Fiso moeten treden. Eerder heeft vakbondsleider Wilgo Valies aangegeven dat de rechtspositie van ambtenaren op het Kabinet van de President en De Nationale Assemblee aangepast is, zonder dat zij uit Fiso zijn getreden.

Sewcharan en Valies stellen dat de onderwijsgevenden niet ineens een andere werkgever hebben, zonder dat zij inspraak hierin hebben. Via de rechter wordt deze kwestie aangevochten. De regering heeft de rechter gevraagd om de BvL en ALS op te dragen de acties onmiddellijk te beëindigen. Tot nu toe zijn de acties opgeschort.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April