Washington stuurt 117 Cubanen terug
18 Feb 2017, 08:13
foto
Gestrande Cubanen in Mexico. Vele Cubanen zijn halverwege hun reis naar de Verenigde Staten gestrand, sinds Washington zijn beleid naar Cubaanse migranten heeft veranderd. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten heeft 117 migranten teruggestuurd naar Cuba sinds Washington zijn beleid van het verlenen van automatische verblijfsvergunning aan bijna elke Cubaan die de Amerikaanse bodem bereikt, heeft beëindigd. Het veranderde beleid maakt deel uit van de normalisering van de betrekkingen tussen Washington en Havana.

Vrijdag zijn twee Cubanen op een eerste speciaal voor die gelegenheid gecharterde vlucht gedeporteerd. Volgens de krant Granma van de regerende Cubaanse Communistische Partij zijn de eerder gedeporteerden gewoon vervoerd op commerciële vliegtuigen of boten.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama had enkele dagen voordat zijn opvolger Donald Trump de scepter overnam, het speciaal immigratiebeleid voor Cubanen ingetrokken. Cubaanse autoriteiten hebben lang gewacht op beëindiging van het beleid. Volgens Havana heeft Washington met zijn speciaal beleid mensenhandel aangewakkerd en gevaarlijke reizen gestimuleerd.

De intrekking heeft de droom van velen de grond ingeboord. Velen hadden gehoopt hun Amerikaanse droom te vervullen. De intrekking heeft honderden Cubanen die op zoek waren naar een nieuw leven, halverwege hun reis doen stranden.

Sinds de beleidsverandering zijn in totaal meer dan 680 “illegale immigranten” uit verschillende landen gedeporteerd, schrijft Granma. Mexico heeft meer dan 400 teruggestuurd, de Bahama’s 117 en de Cayman Islands 39.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March