Suriname nu ook deel van wereldwijd Confucius netwerk
18 Feb 2017, 00:01
foto
De naam van het Confucius Instituut door vertegenwoordigers van China en Suriname. (Foto's: René Gompers)


Wereldwijd is de interesse voor het Mandarijns en de Chinese cultuur drastisch aan het toenemen. Waarnemend minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Patrick Pengel haalde bij de opening van het Confucius Instituut aan dat jaarlijks 40 miljoen mensen Mandarijns aan het leren zijn. Het aantal neemt alleen maar toe.
Het Confucius Instituut staat op het terrein van de Institute for Graduate Studies (IGSR). Suriname is nu ook deel van het wereldwijde Confucius netwerk.


Het Chinese instituut gaat in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname het Mandarijns en de Chinese cultuur onderwijzen. In een later stadium zal dit ook op Masters niveau gebeuren. Het instituut gaat ook culturele en academische uitwisselingen bevorderen.

Het Confucius Instituut is een wereldwijd non-profit onderwijsinstelling met als doel de Chinese taal en cultuur te promoten. Het is vernoemd naar Kong Qui, een zeer invloedrijke filosoof, leraar, schrijver en politicus in China, ruim 500 jaar vóór Christus. Een van zijn titels, Kong Fuzi (grand master Kong) is naar het Latijns vertaald tot Confucius. In de leer van Grand Master Kong worden benadrukt moraal en ethiek (persoonlijk en op bestuurlijk niveau), oprechtheid, gerechtigheid, sociale bewogenheid en het belang van een hechte familie als basis voor een sterke bloeiende samenleving. In 2004 is het eerste Confucius instituut opgericht.

Ambassadeur Zhang Jinxiong geeft aan dat er sinds 2004 al 511 instituten op zes continenten zijn opgericht. “Door de instituten krijgt de rest van de wereld meer te weten over China. Ze zijn een belangrijke poort geworden waar er uitwisseling op verschillende gebieden plaatsvind en de samenwerking met andere samenlevingen wordt bevorderd. Ik ben heel blij dat Suriname zich verbonden heeft aan het wereldwijde Confucius netwerk.”

Net als minister Pengel merkt Jack Menke, bestuursvoorzitter van de Anton de Kom universiteit van Suriname op, dat in Suriname de Chinezen heel sterk geïntegreerd zijn en een grootse bijdrage hebben geleverd en leveren aan de Surinaamse cultuur, economie en maatschappij. Dat is bijvoorbeeld ook te merken aan de achternamen van Surinamers met een niet Chinees voorkomen. Het Confucius Instituut gaat de band alleen maar sterker maken, geven de heren aan. Andere gebieden krijgen met het instituut ook aandacht. Voor Surinaamse studenten, waarvan gemiddeld 100 per jaar naar China vertrekken voor een opleiding, is de kans op een beurs toegenomen.

Het Confucius Instituut is onderdeel van het Chinese ministerie van Onderwijs en valt onder supervisie van Hanban (Chinese afkorting voor Office of Chinese Language Council International). Voor Suriname is het Instituut door de Zhejiang Sci-Tech Universiteit (ZSTU) opgezet. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van ZSTU en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “De ZSTU gaat een aantal docenten, materiaal en bronnen ter beschikking stellen,” deelt Jianyong Chen, vicepresident van ZSTU mee. “Wij hopen dat wij met het Confucius Instituut, Suriname ook veel beter leren kennen. Dit is een platform voor samenwerking op het gebied van educatie, cultuur en handel tussen beide landen.”

René Gompers
Advertenties