Venezuela: Straf oppositieleider Lopez bekrachtigd
17 Feb 2017, 13:10
foto
De bekrachtiging van het vonnis voor Leopoldo Lopez, komt een dag nadat de Amerikaanse president had opgeroepen hem vrij te laten. (Beeld: BBC)


Het Hooggerechtshof in Venezuela handhaaft de gevangenisstraf van veertien jaar voor oppositieleider Leopoldo Lopez. De uitspraak komt een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump tot zijn vrijlating had opgeroepen.

Het hof heeft Lopez schuldig bevonden voor het aanzetten van geweld tijdens protesten in 2014. Bij die demonstraties zijn 43 mensen, aan beide zijden van de politieke scheidslijn- gedood. Lopez heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn straf politiek is gemotiveerd. Volgens functionarissen heeft het hooggerechtshof met zijn uitspraak op het beroep dat de verdediging van Lopez had aangetekend, het vonnis bekrachtigd.
"Onder deze dictatuur, is elke straf nul," heeft Lilian Tintori, de vrouw van Lopez gezegd nadat ze in Caracas was gearriveerd na een vergadering in Washington met president Trump. "Trump is met het volk van Venezuela," voegt ze eraan toe.

Trump had woensdag een foto van zichzelf in het Witte Huis staand naast mevrouw Tintori gepost. Op de social media site Twitter schreef hij dat Lopez “onmiddellijk uit de gevangenis” moet worden gelaten. Voorafgaand aan de tweet, had de Venezolaanse president Nicolas Maduro gezegd dat hij geen "problemen wil met Trump".

Maar de opmerkingen van Trump hebben de spanningen verhoogd. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, heeft de Amerikaanse president beschuldigd van inmenging in de zaken van haar land. Op Twitter schreef Rodriguez dat ze "de inmenging en agressie van de Amerikaanse president @realDonaldTrump die probeert om bevelen in ons vaderland te geven" verwerpt. Ze tweette ook dat Trump zich "eenzijdig schaart bij de leider achter de gewelddadige handelingen", terwijl Maduro had voorgesteld om "een nieuw tijdperk van respectvolle relaties te initiëren" tussen de twee.

Lopez, die de Voluntad Popular partij leidt, heeft eerder via zijn verdedigingsteam beweerd dat er ernstige onregelmatigheden waren in het proces. Zo heeft de rechter 138 getuigen heeft gehoord, maar zou slechts één van de 50 getuigen en bewijsmateriaal die zijn overgelegd door de verdediging zijn meegenomen in het proces. Aanhangers van Lopez houden vol dat hij onschuldig is en zeggen dat hij gevangen is gezet op basis van verzonnen, politiek gemotiveerde aanklachten.