STVS-leiding haalt '8er 't Nieuws' met Valies uit de lucht
17 Feb 2017, 01:46
foto


"Ja, zij hebben mij uit de lucht gehaald tijdens het programma '8er 't Nieuws'. Later heb ik begrepen dat de opdracht van het Kabinet van de President komt. Dan weten wij waar wij staan." Zo reageert Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren tevens Alliantie van Leerkrachten in Suriname, tegenover Starnieuws. "Ik heb besloten het programma uit de lucht te halen. Het programma is doorgenomen met de eindredactie. In het draaiboek kwam Valies niet voor. Hij zou volgende week, na de uitspraak van de rechter, met een raadsadviseur geïnterviewd worden," legt Shurley Lackin uit, die de leiding heeft bij staatsmedium STVS.

Jennifer Snijders, die belast is met de eindredactie van het actualiteitenprogramma, bevestigt tegenover Starnieuws dat Valies voor donderdag niet op het programma stond. Zij zal later op de dag uitzoeken wat er mis is gegaan. Lackin om een reactie gevraagd, zegt compleet verrast te zijn toen zij ineens Valies in het programma zag verschijnen. Snijders was op dat moment niet op het werk. Cherman Homoet was belast met de presentatie. Lackin heeft de opdracht gegeven aan de technicus om het programma uit de uitzending te halen. Zij heeft Homoet nog niet kunnen spreken en weet niet hoe Valies ineens in het programma is beland. "Deze kwestie zullen wij verder in de ochtend bespreken." Snijders kon ook niet uitleggen aan Lackin wat er is gebeurd, want zij was niet ter plekke.

Valies zegt dat hij vandaag een persconferentie zal beleggen over deze kwestie. "Dit is het begin van dictatuur. Dit moeten wij niet accepteren, met de beste wil niet," beklemtoont Valies. Hij is begin deze week uitgenodigd om te participeren in het programma. Valies zegt dat de mensen die ingegrepen hebben, blijkbaar niet wisten dat hij in het programma zou komen, want hij was niet aangekondigd als een van de gasten. Valies merkt op dat Homoet niet wist dat het programma uit de lucht was gehaald. "Ik keek op gegeven moment op de monitor en zag geen beeld meer." Valies vindt dat hier sprake is van censuur "omdat men bang is dat wij de ogen van de mensen gaan openen". Er komt een persconferentie "want de samenleving moet dit weten anders gaan ze nog driester worden," meent Valies.

Lackin benadrukt dat dit niks te maken heeft met censuur. Zij heeft, als eindverantwoordelijke, het programma doorgenomen met de coördinator. Zij heeft een draaiboek ontvangen met de inhoud. Drie dames waren de gasten volgens de planning. Eerder op de dag had de eindredactie doorgegeven aan Lackin dat Valies ook gevraagd was. Toen is afgesproken om hem na het vonnis van de rechter uit te nodigen met een raadsadviseur zodat er balans zou zijn bij de informatieverstrekking.

"Tot mijn verbazing zag ik ineens de heer Valies in de uitzending. Dat was buiten de afspraak en de planning om. Ik kon op dat moment alleen de technicus spreken en heb de opdracht gegeven om het programma stop te zetten," legt Lackin uit. Deze kwestie wordt minutieus uitgezocht. "Hoe is het mogelijk dat iemand in het programma komt die niet gepland was," vraagt Lackin zich af. Zij heeft ook het draaiboek overgelegd om aan te tonen dat er iets behoorlijk verkeerd is gegaan.

Saturday 23 June
Friday 22 June