Brief naar Alcoa heet hangijzer in DNA
17 Feb 2017, 05:55
foto
Brief van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in opdracht van president Desi Bouterse geschreven.


De Nationale Assemblee (DNA) zal dinsdag bijeenkomen om met de regering van gedachten te wisselen over de stand van zaken rond de besprekingen met Alcoa. Uit een bijeenkomst met toppers van Alcoa en Assembleeleden donderdag, bleek dat de regering op basis van de afgewezen Memorandum of Understanding (MOU) doorgegaan is met onderhandelen. Alcoa heeft deze mededeling gedaan op basis van een brief van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, geschreven in opdracht van de president.

De fractieleiders Gregory Rusland (NPS) en Chan Santokhi (VHP) zeggen geschokt te zijn over deze situatie. Zij willen opheldering van de regering. Minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei gisteren in De Nationale Assemblee dat bij presidentieel besluit de commissie onder leiding van Dilip Sardjoe is gewijzigd. De onderhandelingen worden door deze commissie gevoerd en er wordt rechtstreeks aan de president gerapporteerd. Dodson zei dat hij de commissie alle stukken heeft gegeven, ook de brief. Tijdens de vergadering in januari maakte de minister er reeds gewag van dat op basis van de MOU, verder wordt onderhandeld. De brief kwam niet boven water in De Nationale Assemblee. Ook Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons was niet op de hoogte van de brief. De minister gaf staande de vergadering een exemplaar aan het college.

Nadat Rusland en Santokhi hun gal gespuugd hadden via Starnieuws, zei NDP-fractieleider André Misiekaba dat dit geen stijl is. Hij had afgesproken dat gezamenlijk opgetreden zou worden. Rusland zei dat hij het interview al afgestaan had, voordat de afspraak gemaakt was. Overigens vinden de fractieleiders dat het om een schokkende ontdekking gaat. Er wordt al zolang gevraagd naar informatie, zonder dat de regering met een concreet antwoord komt.

Rusland, Santokhi, Misiekaba, Celsius Waterberg (BEP) benadrukten allen dat het om een nationale zaak gaat. Er zal gezamenlijk opgetrokken worden als Surinamers. Rusland en Santokhi benadrukten dat de regering het besluit van De Nationale Assemblee niet naast zich kan neerleggen en doorgaan met de MOU. Dit is niet acceptabel. Simons merkte op dat zij het aan De Nationale Assemblee overlaat of het een vergadering wordt achter gesloten deuren of dat er gekozen wordt voor een openbare vergadering. Eerder had zij gesteld dat er geen bedrijfsgeheimen meer zijn, aangezien Alcoa de activiteiten in Suriname al stopgezet heeft.