Subsidie tekorten blijven Medische Zending kwellen
16 Feb 2017, 18:36
foto


Het wil maar niet lopen met de subsidie voor de Medische Zending. Met leningen probeert de organisatie die zich richt op de primaire gezondheidszorg in het binnenland, de eindjes aan elkaar te knopen. Voor 2017 is er tot 13 februari geen subsidie van de overheid ontvangen.

Het tekort aan overheidssubsidie heeft ertoe geleid dat de Medische Zending het dorp Tapoeripa aan de Nickerierivier al bijna tien maanden niet heeft bezocht. Het geld is nodig om het tweewekelijks transport van een gezondheidswerker van Donderskamp naar Tapoeripa te betalen. In een persbericht zegt de organisatie dat zij sinds 2015 alleen subsidie krijgt om de salarissen te betalen. “Geld vanuit verzekeringsbedrijven is nauwelijks genoeg om medicamenten te kopen.”

Vier jaar geleden zijn de Medische Zending en het Streekziekenhuis Nickerie overeengekomen om samen te werken en gezamenlijke specialistische missies naar Apoera en Washabo uit te voeren. Sinds vorig jaar zijn deze missies echter niet uitgevoerd, omdat de Medische Zending die verantwoordelijk is voor de totale logistiek, financieel hiertoe niet meer in staat is. Sindsdien is er geen overleg meer geweest tussen de beide organisaties.

Aan de Medische Zending had minister Patrick Pengel van Volksgezondheid gezegd dat zaken zoals de bouw van een poli op Tapoeripa niet op de jaarlijkse begroting van de organisatie mag worden geplaatst. Het moet als apart project worden opgestuurd. De bewindsman zou dan zoeken naar financiering. Via de directeur van Volksgezondheid heeft de Medische Zending het project opgestuurd, maar heeft zij nooit een reactie van de minister ontvangen.