Project Agro Ecologische Zonering stapje vooruit
16 Feb 2017, 14:58
foto
Staf, directie en genodigden hebben de presentatie van de voorlopige resultaten van het project Agro Ecologische Zonering bijgewoond. (Foto's: min. LVV)


De eerste resultaten van het project Agro Ecologische Zonering is binnen. Het Braziliaanse onderzoekscentrum Embrapa heeft het onderzoek uitgevoerd. Het Planbureau en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn in 2013 aan het project begonnen.

Bij Agro Ecologische Zonering wordt gebieden geïdentificeerd, afgebakend en geanalyseerd op natuurtechnische omstandigheden in de diverse regio’s. Ook de bestaande fysieke infrastructuur en de soms zeer unieke, sociale en culturele omstandigheden worden meegenomen bij de agro ecologische zonering. Op deze wijze kan ontwikkeling op gang worden gebracht op een voor de natuur evenwichtige aanpak. Het project is nodig voor de ontwikkeling van de agrarische sector.

De Braziliaanse ambassadeur, Marcelo Baumbach, heeft bij de presentatie van de voorlopige resultaten woensdag gezegd dat het belangrijk is om een land goed te kennen alvorens er duurzaam wordt geïnvesteerd in een sector. Het project moet de nationale capaciteit in onderzoek, planning en management vergroten om door capaciteitsopbouw een optimaal en duurzaam gebruik van de agrarische potenties te krijgen. Met adviezen, educatie en training van Surinaamse deskundigen moeten uiteindelijk zoneringskaarten worden samengesteld. Brazilië is bereid Suriname de nodige kennis en ondersteuning te geven op het gebied van agro ecologische zonering.

Minister Soeresh Algoe van LVV zegt dat agro ecologische zonering is opgenomen in het beleidsplan van het ministerie. Het project kan volgens hem bijdragen om Suriname te maken tot een voedselschuur. Gebruik van moderne agrarische productie technieken kunnen leiden tot een omwenteling van de vele nu nog onproductieve of verlaten gebieden. Deze gebieden kunnen transformeren in productiegebieden en kunnen functioneren als de motor van de nationale economie, zegt Algoe. Agro ecologische zonering is een belangrijk instrument bij de monitoring, evaluatie en bij de nationale en internationale rapportage.