Venezuela weert CNN na verslag over paspoortfraude
16 Feb 2017, 10:27
foto
President Nicolas Maduro (r) en zijn vicepresident Tareck El Aissami. (Foto: AFP)


De Venezolaanse autoriteiten hebben opgedragen om de Spaanstalige zender van de Amerikaanse omroep CNN uit de lucht te halen. De zender wordt beschuldigd van het verspreiden van propaganda. De beschuldiging slaat op een verslag op de zender over vermeende paspoort fraude bij de Venezolaanse ambassade in Irak.

De Venezolaanse Nationale Telecommunicatie Commissie (Conatel) heeft de “onmiddellijke opschorting van de uitzendingen” bevolen. Conatel beschuldigt het kanaal van een poging om "de vrede en de democratische stabiliteit in Venezuela te ondermijnen".

De commissie heeft het paspoort verhaal niet specifiek genoemd, maar regeringsfunctionarissen hadden het artikel eerder op de dag betwist op een persconferentie. Het verhaal was het resultaat van een jaar lang onderzoek naar beschuldigingen dat de Venezolaanse paspoorten en visa werden verkocht aan mensen in Irak, waaronder enkelen met terroristische banden.

Het verslag beweert dat de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami rechtstreeks betrokken was bij het verlenen van 173 paspoorten, met inbegrip aan leden van de Libanese groep Hezbollah. De Verenigde Staten (VS) en andere westerse mogendheden beschouwen Hezbollah als een terroristische groep.

Volgens de Venezolaanse media, heeft Conatel er bij uitgevers en journalisten op aangedrongen om "tijdig en waarheidsgetrouwe informatie aan onze mensen te verschaffen, aangepast aan de waarden van de Venezolaanse samenleving".
Washington heeft deze week sancties opgelegd aan El Aissami voor vermeende drugshandel. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft hem beschreven als een drugsbaron die met mensenhandelaars in Mexico en Colombia werkte om drugs te verzenden naar Amerika.

El Aissami heeft als reactie de VS beschuldigd van "imperialistische agressie" en president Nicolas Maduro eist een publieke verontschuldiging.