Regering staat weer zandafgravingen toe te Braamspunt
16 Feb 2017, 00:01
foto
Zandafgravingen te Braamspunt zijn hervat. Vier concessiehouders hebben toestemming gekregen van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bevestigt tegenover Starnieuws dat vier concessiehouders weer zand mogen afgraven te Braamspunt. Over dit besluit is er veel verontwaardiging ontstaan, ook bij World Wildlife Fund (WWF). Deze milieuorganisatie is betrokken bij het onderzoek naar de gevolgen van zandafgravingen voor zeeschildpadden en het milieu.

Op een vraag hoe het zit met de vervolgstudie die tot medio dit jaar zou duren, antwoordt de minister dat deze in feite al gehouden is voor Braamspunt. Hij begrijpt de verontwaardiging niet. Volgens Dodson zijn zaken besproken met WWF. Er is veel aanwinst van schelpzand ten westen van Braamspunt. Daar leggen de zeeschildpadden geen eieren volgens Dodson. De concessiehouders mogen alleen in het gedeelte waar landaanwinst plaatsvindt, graven. Er vindt ook regelmatige controle plaats.

Het besluit om de concessiehouders weer toe te staan om zand af te graven is genomen op een regeringsvergadering. Er zijn door ministers vragen gesteld over het stopzetten van de afgravingen, terwijl voor diverse doeleinden zand nodig is. Dodson zegt dat afgesproken is dat de overheid niet zal betalen voor schelpzand. De concessiehouders moeten deze gratis leveren. "Het gaat om een win-win-situatie', motiveert de bewindsman het regeringsbesluit.

Dodson merkt op dat er voorheen geen goede controle was, waardoor mensen die geen concessie hadden ook in het gebied bezig waren. Onder voorwaarden mogen de concessionarissen zand afgraven. Volgens de minister is het besluit verantwoord. Indien de concessionarissen zich niet houden aan de voorwaarden, zullen de afgravingen weer stopgezet worden, zegt Dodson.