Goudprijs slipt bij sterke dollar
15 Feb 2017, 11:31
foto


De goudprijs is vandaag geslipt. De winsten van gisteren zijn weggewist na de suggestie van de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), Janet Yellen, dat de Amerikaanse rente eerder kunnen stijgen. De uitspraak heeft de Amerikaanse dollar getild naar een 3,5 weken hoog niveau.

Yellen heeft de Senaatscommissie Bankwezen dinsdag verteld dat uitstel van renteverhogingen ertoe zou kunnen leiden dat het beleid van de Fed achter de feiten aanholt.

Goud is zeer gevoelig voor de stijgende Amerikaanse rente. De kosten voor het aanhouden van het edelmetaal lopen alleen maar op als de rente stijgt. Goud stimuleert de dollar waarin hij wordt geprijsd.

Spot goud is vandaag gedaald met 0,2% tot US$ 1.225,49 per ounce (31,1 gram). “De goudprijzen staan nog steeds onder druk na Yellen's commentaar gisteren. De US dollar doet het goed, " zegt ABN Amro-analist Georgette Boele. "Vandaag hebben we ook de consumentenindex en de detailhandelsverkopen in de VS. Betere gegevens zullen goud waarschijnlijk duwen onder de US$ 1.220."

Yellen’s commentaren hebben de honger naar activa die worden beschouwd als hoger risico –zoals aandelen en de dollar- verhoogd. Wereldvoorraden hebben een 21 maanden piek bereikt en is de Amerikaanse munt voor de elfde achtereenvolgende dag gestegen, de langste stijging in bijna vijf jaar.

Analisten zeggen dat er ongeveer 30% kans is op minstens drie renteverhogingen dit jaar. Ze blijven voorzichtig (met goud) gezien de verwachtingen voor solide groei, stijgende rente en een versterking van de US dollar.

's Werelds grootste goudfonds, SPDR Gold Aandelen, zegt dat zijn bezit dinsdag onveranderd was. Het heeft tot nog toe dit jaar een instroom van 18 ton goud gezien, wat onder het niveau is van een jaar geleden. Toen was de instroom in dezelfde periode 69 ton.