Simons: Blindencentrum moet 'drammen en dwingen'
14 Feb 2017, 22:38
foto
Karin Blufpand, bestuursvoorzitter van Stichting Blindencentrum Suriname, heft het glas op. De stichting bestond maandag 50 jaar. (Foto: René Gompers)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons moedigt blinden en slechtzienden aan om harder 'door te drammen en te dwingen' om hun zaken gedaan te krijgen. Zij is bereid zich nog meer in te zetten voor de groep. De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (NSBS) heeft bij de viering van haar 50 jarig bestaan in de Congreshal een beroep gedaan op de regering en de samenleving om de blinden en slechtzienden nog meer te steunen.

De NSBS doet zelf al heel veel om de groep tegemoet te komen geeft bestuursvoorzitter Karin Blufpand aan. De overheid betaalt een deel van de salarissen van medewerkers bij het Blindencentrum. Door het uitvoeren van betaalde activiteiten en verhuren van ruimtes genereert de stichting wat inkomsten. Er komt ook wat geld binnen van donaties en fondsen. Maar er is veel meer nodig om de mensen met een visueel gebrek te helpen aan een betere positie in de maatschappij geeft Blufpand aan.

Vleugels uitslaan
Blinden en slechtzienden hebben dezelfde vermogens als normaal zienden, benadrukt Blufpand. “Onze trots is de ICT-afdeling,” illustreert ze. “De quality of life werd zodanig verhoogd omdat iemand die niet kon zien gewoon mee kan doen met Facebook. Ze kunnen alles doen met spraak software. We hebben ook een braille-unit, job coaching en nu ook Shiatzu massage. De mensen verdienen wat en u bent in feite van uw stress bevrijdt.”

De stichting wil de vleugels uitslaan naar de districten om zo de samenleving nog meer van dienst zijn. “Maar we kunnen het niet alleen,” haalt Blufpand aan. “Wat wil de Surinaamse overheid met de mensen met een visuele beperking? Mogen we in ons streven rekenen op de overheid, meer particulieren, meer bedrijven in het binnen- en buitenland? Ik hoop het. Daar gaan we voor.”

Nooit opgeven
Sharon Saridjan is een 'super voorbeeldfiguur' van de groep. Zij is een pupil geweest op de Louis Braille school en is in 1999 afgestudeerd aan de universiteit in Bedrijfseconomie. Zij werkt ondertussen bij de 'tweede grootste financiële instelling van Suriname'. Saridjan moedigt blinden en slechtzienden aan nooit op te geven. “Mijn vader heeft mij bijgebracht dat ik mij dubbel zoveel moet inzetten. Hij maakte zich zorgen om mij. Hij zei dat hij al blij zou zijn als ik leerkracht zou worden. Dat zou betekenen dat ik voor mezelf zou kunnen zorgen. Dat heeft me getriggerd om verder te gaan. Ik heb het bewezen. Ik geef jullie hetzelfde mee. Laat je niet neerhalen. Wanneer mensen je zeggen dat je iets niet gaat kunnen en aan je twijfelen, laat dat een stimulans zijn. Wij hebben alleen een visuele beperking maar qua intelligentie kunnen we het veel verder schoppen.”

Assembleevoorzitter Simons heeft zich altijd al ingezet voor het Blindencentrum. De groep moet luider worden vooral als het gaat om geldzaken, merkt ze op. “Ik denk dat u nu uw verlegenheid, uw terughoudenheid, moet laten varen,” richt Simons zich tot de NSBS. “U moet veel meer durven, veel meer doordrammen en dwingen. Soms zal je niet eens zo hoeven te dwingen want er zijn mensen die financieel willen helpen. Alleen moeten ze dat duwtje in de rug krijgen, een extra verzoek, de bankkaart in hun brievenbus. Dat zal de financiële nood zeker helpen verlichten. Het gaat erom dat het Blindencentrum duidelijker moet uitkomen voor zijn behoeften.” Simons is bereid zich extra in te gaan zetten. “Van mij kan u waarschijnlijk het honderdvoudige krijgen van wat ik in het verleden heb gegeven maar je moet die kaart wel voor me brengen. Wordt luider, andere groepen zijn constant daar voor hun zaken. Succes en ik verwacht u binnenkort op mijn kantoor.”

René Gompers