Iamgold's Saramacca goudproject veelbelovend
15 Feb 2017, 01:06
foto
Rosebel heeft lange tijd steevast te kampen gehad met illegale goudzoekers op zijn concessies.


De resultaten van het eerste verkenningsprogramma op het Saramaccaproject, 25 kilometer ten zuidwesten van de Rosebel Gold Mine, zijn veelbelovend. De bemoedigende resultaten van het 2016 boorprogramma op Saramacca tonen dat dit project de potentie heeft om de toekomst van Rosebel te transformeren, zegt president en CEO van Iamgold, Steven Letwin.

“De resultaten zijn zeer gunstig voor al onze stakeholders, waaronder onze partner – de Surinaamse regering-.” Het bedrijf heeft een update gegeven van zijn eerste verkenningsprogramma op het Saramaccaproject. Letwin zegt dat hij trots is om het Rosebel-team dat erin is geslaagd om door kostenbesparingen en prestatieverbeteringen de mijn her-interichten. “Hun harde werken heeft de levensduur van de mijn boven onze eerdere verwachtingen verlengd.”

Het Saramaccaproject is aanvankelijk geëxploreerd door Golden Star en later door de joint venture Golden Star Resources Ltd. en de Newmont Mining Corporation. Het eerder onderzoek had een goudreserve tussen de 0,5 miljoen ounces (15.500 kilo) en 1,4 miljoen ounces (43.540 kilo) aangetoond. De potentiële hoeveelheid en kwaliteit van het gouderts zijn conceptueel van aard, maar er is aanzienlijke toekomstige exploratie nodig om de reserves te definiëren.

Op 30 augustus vorig jaar heeft het bedrijf een intentieverklaring getekend met de regering om de rechten te verwerven van het Saramaccagebied met de bedoeling om binnen twee jaar exploratie activiteiten uit te voeren. Bij de ondertekening is een eerste aanbetaling van US$ 0,2 miljoen gedaan om Rosebel onmiddellijke toegang te verschaffen tot het terrein. Na succesvolle oriëntatie heeft het bedrijf een maand later de intentieverklaring geratificeerd om het Saramaccagebied te kopen. Er is vervolgens US$ 10 miljoen betaald in contanten en is overeengekomen om 3.125.000 miljoen gewone Iamgold aandelen in drie gelijke jaarlijkse transacties uit te geven aan de Surinaamse regering.

Ook senior vicepresident Exploratie Iamgold, Craig MacDougall, is ingenomen met de definitieve test resultaten. “De analyseresultaten van het 2016 boorprogramma zijn bemoedigend en lijken de aanwezigheid van aanzienlijke mineralisatie te bevestigen. Het is bijzonder verheugend om de hoeveelheid gemineraliseerde kruispunten in zacht gesteente uit te breiden tot een diepte van 100 meter.” Hij verwacht dat het boorprogramma van dit jaar zou kunnen leiden tot de schatting van een eerste bron voor dit project “wat een belangrijke mijlpaal voor ons verkenningsprogramma op Rosebel zou betekenen."

Rosebel is actief in de Paramacca formatie. Het Saramaccagebied ligt 25 kilometer ten zuidwesten van de raffinaderij van Rosebel. Er is veel te doen geweest rond deze Saramacca-concessie. Het gebied was eerst uitgegeven aan de Amerikaanse multinational Newmont, daarna aan Tranquillo. Na intensief onderhandelen heeft Tranquillo het goudrijkgebied ‘Klein Saramacca’ teruggegeven aan de Staat. Tranquillo is vervolgens gecompenseerd met een uitbreiding van zijn huidige concessie.

Saturday 23 June
Friday 22 June