Paraguay onderschept tonnen aan Venezolaans geld
14 Feb 2017, 17:28
foto
De biljetten zijn gevonden in zakken die waren opgeslagen in een woning van een wapenhandelaar. (Foto's: Politie Paraguay)


De politie in Paraguay heeft minstens 25 ton aan bolivar biljetten in beslag genomen in een huis in de noordelijke stad Salto de Guaira, 400 kilometer verwijderd van de hoofdstad Asuncion. Het geld was verstopt in zakken en was opgestapeld tegen een muur in een privé-woning.

De politie zegt dat het pand behoorde toe aan een 39-jarige Paraguayaanse wapenhandelaar. Het geld zou nog worden geteld om de waarde vast te stellen. Het gros van het onderschepte geld is in biljetten van 100 en 50 bolivar.

Door de ongebreidelde inflatie in Venezuela, zijn de biljetten op zich niet veel waard. Op de zwarte markt in Venezuela is een 100 bolivar biljet drie dollarcent waard (US$ 0,03). De Paraguayaanse politie vermoedt dat het plan was om het papier van de Venezolaanse biljetten te gebruiken om valse dollarbiljetten af te drukken. Vervalsers hebben de markeringen van de Venezolaanse biljetten vervaagd en hebben markeringen van de Amerikaanse dollar gedrukt op het papier.

Venezuela heeft geklaagd over zijn munt en heeft gezegd dat in het bijzonder de 100 bolivar biljetten uit het land worden gesmokkeld om er valse dollars mee te maken. President Nicolas Maduro had in december verrassend aangekondigd dat hij de 100 bolivar biljetten uit de roulatie zou halen en zou vervangen door hogere denominatie coupures.

De maatregel is meerdere keren uitgesteld, omdat de nieuwe hogere coupures niet op tijd waren aangekomen en hadden Venezolanen moeite om hun geld te storten of biljetten om te wisselen binnen de strakke deadline die de president had gesteld. De maatregel zal nu naar verwachting op 20 februari in werking treden.