Peru: Arrestatiebevel tegen ex-president Alejandro Toledo
10 Feb 2017, 15:09
foto
Alejandro Toledo was president van Peru in de periode 2001-2006. (Foto: Reuters)


Een Peruaanse rechter heeft de arrestatie bevolen van de voormalige president van het land Alejandro Toledo. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij US$ 20 miljoen aan steekpenningen heeft aangenomen.

Toledo, die van 2001 tot 2006 heeft geregeerd, wordt beschuldigd van het ontvangen van het transplantaat geld uit het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht in ruil voor de gunning van overheidsopdrachten. Hij is niet in Peru, hij woont in de Verenigde Staten en is op dit moment in Parijs. In recente interviews met de media heeft hij alle aantijgingen ontkend.

Rechter Richard Concepcion heeft geoordeeld dat Toledo bij de eerste gelegenheid in voorlopige hechtenis moet worden genomen. Hij heeft daarbij ook het verzoek van de advocaten van de voormalige president om vrijlating op borgtocht afgewezen.

Odebrecht zit midden in een multinationaal corruptieschandaal. Het bedrijf heeft als onderdeel van een gerechtelijke overeenkomst met de Amerikaanse justitie toegegeven dat het tot bijna US$ 800 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan regeringen in Latijns-Amerika. Odebrecht heeft gezegd dat het US$ 29 miljoen tussen 2005 en 2014 heeft betaald om contracten in Peru veilig te stellen. Die tijd overspant de presidentschappen van Toledo en zijn twee opvolgers, Alan Garcia en Ollanta Humala. Zijn opvolgers hebben enig vergrijp ook ontkend.

Peruaanse media meldden dat de voormalige directeur van Odebrecht in Peru, Jorge Barata, Toledo ervan heeft beschuldigd US$ 20 miljoen aan steekpenningen te hebben ontvangen in ruil voor de toekenning van een contract om wegen van een highway die Peru en Brazilië verbindt, te bouwen. Barata werkt samen met officieren van justitie in zijn geboorteland Brazilië en Peru in het kader van een gerechtelijk akkoord.

Toledo heeft de beschuldigingen sterk verworpen en zegt: "Laat Barata zeggen wanneer, hoe, waar en in welke bank hij me US$ 20 miljoen stuurde. Ik zal niet instaan voor dit!"

De onderzoekers hebben zaterdag gedurende vijf uren het huis van Toledo onderzocht. Het kantoor van de procureur-generaal zegt dat de documenten die zijn gevonden in het huis, nu zouden worden geëvalueerd.

Toledo die op het moment van het onderzoek in Frankrijk was zegt dat hij "verontwaardigd was over deze politieke lynching vanuit mijn traditionele vijanden". De huidige president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, heeft Toledo aangespoord om terug te keren naar Peru om antwoord te geven op de vragen.
Advertenties