OM heeft beroep aangetekend tegen besluit Krijgsraad
09 Feb 2017, 05:16
foto
Dossiers over het 8 december strafproces.


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad die het verzoek om de 8 decemberstrafzaak te beëindigen, afgewezen heeft. Starnieuws verneemt dat het Hof van Justitie het appel van het OM nog niet in behandeling heeft genomen. Vandaag wordt het 8 decemberstrafproces in de burgerkamer voorgebracht, waar Desi Bouterse en drie anderen terechtstaan.

De regering heeft aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday op 29 juni 2016 de opdracht gegeven om "de verdere vervolging van de in aanmerking komende personen m.b.t. de gebeurtenissen op 7, 8 en 9 december 1982, met onmiddellijke ingang te beëindigen en dienovereenkomstig te handelen".

Auditeur-militair Roy Elgin heeft op de zitting van de Krijgsraad op 30 juni te kennen gegeven dat de procureur-generaal bij resolutie van de regering hem de opdracht heeft gegeven om het 8 december strafproces te beëindigen. Als de procureur-generaal het besluit heeft genomen om niet te vervolgen, kan de auditeur-militair geen ander standpunt innemen, stelde Elgin.

Op de vraag van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, of dit het requisitoir is van Elgin, heeft hij ontkennend geantwoord. "In geen geval", zei Elgin. Hij merkte op dat dit niet zijn requisitoir is. Hij heeft een requisitoir voorbereid en dit telt 31 pagina's.

Op 30 januari heeft de Krijgsraad het verzoek van het OM om het proces onmiddellijk te beëindigen, naast zich neergelegd. Aan Elgin werd gevraagd om terstond zijn requisitoir te houden. De auditeur-militair vroeg om uitstel. Vandaag zal blijken wat de auditeur-militair zal doen, nu het Hof van Justitie zich nog niet uitgesproken heeft over het appel dat de vorige week is ingediend.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April