Half miljoen vrijgemaakt voor brandstof Wakay-pompen
09 Jan 2017, 18:32
foto
De Wakay-pompen zullen vanaf morgen weer in werking worden gesteld.


De Wakay-pompen zijn voor vijftien tot twintig dagen verzekerd van brandstof. De ministers van Regionale Ontwikkeling en Financiën hebben de middelen, zo’n half miljoen SRD, vrijgemaakt voor de brandstof. De pompen zullen vanaf morgen, na een onderbreking, opnieuw worden opgestart.

Volgens Richenell Small van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject hebben de pompen een tijdje niet gefunctioneerd door gebrek aan brandstof. Aan Starnieuws zegt hij dat er nu voldoende water zal worden gepompt om de arealen te bevloeien.

Toeleveringsbedrijf Mahespalsingh heeft de toezegging dat de middelen zijn vrijgemaakt en dat hij 100.000 liters brandstof kan leveren. Small merkt op dat het water op niveau gehouden zal moeten worden. “De boeren moeten niet onnodig water spillen.” Hij wijst erop dat sommigen het niet zo nauw nemen om water te spillen. De loosleidingen zitten dan vol, terwijl deze juist leeg zouden moeten zijn als er wordt gepompt. “Er wordt duur betaald voor het pompen.”

Harrinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie is blij dat de regering geld heeft vrijgemaakt. Hij vertelt dat de boeren ongeveer tien dagen zelf hebben moeten pompen en “dat jaagt de productiekosten omhoog.” Hij vindt het jammer dat de 100.000 liters onvoldoende zijn om dit seizoen te dekken.