Venezuela: Miljoenen speelgoederen in beslag genomen
11 Dec 2016, 01:57
foto
Gewapende soldaten zijn het speelgoedbedrijf binnengevallen. (Foto: EPA)


De Venezolaanse autoriteiten hebben twee leidinggevenden van een speelgoedbedrijf gearresteerd. Ook zijn bijna vier miljoen speelgoederen in beslag genomen. Volgens de autoriteiten zullen de speelgoederen aan armen worden uitgedeeld.

Ambtenaren beschuldigen het bedrijf ervan dat het speelgoederen hamstert en de prijzen opdrijft in de aanloop naar Kerstmis. De regering heeft vorige week de detailhandel bevolen om de winst van producten met 30% te verminderen. Ondernemers zeggen dat het bevel een populistische politieke actie is en hen duwt in de richting van een faillissement.

De consumentenvereniging van Venezuela, Sundde, zegt dat de speelgoed distributeur Kreisel de goederen had opgeslagen en ze verkocht in een marge van maximaal 50.000%. "Onze kinderen zijn heilig, we zullen ze niet laten beroven van Kerstmis," zegt de vereniging in een tweet, samen met foto's en video's van duizenden dozen met speelgoed. In totaal zijn 3.821.926 speelgoederen van twee magazijnen in beslag genomen. Ze zullen tegen lage prijzen worden verkocht stelt Sundde in een verklaring.

William Contreras, het hoofd van Sundde, zegt dat Kreisel had beweerd dat het speelgoed oud was en dat het was gestopt met de verkoop ervan. Het bureau heeft ook foto's geplaatst van de twee leidinggevenden die door zwaarbewapende soldaten van het terrein van het bedrijf worden afgevoerd.

Dit is niet de eerste keer dat Venezuela retailers tot prijsdalingen heeft opgedragen. In sommige gevallen zijn gewapende eenheden gemobiliseerd om prijsdalingen af te dwingen. In het najaar van 2013 heeft het land wetten geïntroduceerd die het de regering mogelijk maken om prijzen vast te stellen en winstmarges te dicteren.

Dezelfde wetgeving beperkt de winst tot 30% - het bedrag vaak verdisconteerd in de verplichte "aanpassingen" die Sundde in de afgelopen week bij honderden retailers heeft afgedwongen. Dezelfde maatregelen zijn gebruikt om de prijzen van basisproducten, zoals meel, vlees en brood vast te stellen - maar het aanbod is beperkt in een land waar veel mensen honger lijden. Een pot Nutella - een luxe-item - kan de helft van het maandelijkse minimumloon kosten.

De Venezolaanse regering wordt steeds impopulairder terwijl de economische crisis in het land groeit. Het land is rijk aan olie, maar de internationale olieprijzen zijn in de afgelopen jaren gedaald.

Het Internationaal Monetair Fonds schat dat de inflatie - het tempo waarin de prijzen omhoog gaan - volgend jaar de 2,000% zal bereiken. Venezuela staat gereed om nieuwe, hogere coupures uit te geven in een poging om te gaan met het probleem - maar de stijgende prijzen knijpen nog steeds veel gewone burgers.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April