Zuid-Korea: Parlement massaal voor afzetting president
09 Dec 2016, 10:56
foto
President Park Geun-hye van Zuid-Korea en premier Hwang Kyo-ahn arriveren op het presidentiële Blue House voor een spoed kabinetsbijeenkomst in Seoul. (Foto's: Reuters)


Zuid-Koreaanse wetgevers hebben vandaag overweldigend gestemd voor het afzetten van president Park Geun-hye. Het staatshoofd is verwikkeld in een schandaal waarbij ze haar invloed heeft misbruikt. Park wordt de eerste gekozen leider van het land die in ongenade uit haar functie wordt gezet.

Parlementsleden hebben zich boven verwachting in de geheime stemming uitgesproken met 234 vóór en 56 tegen. Het betekent dat meer dan 60 leden van Park’s eigen conservatieve Saenuri Partij de motie om haar af te zetten, hebben ondersteund. De stemmen van minstens 200 van het 300 leden tellend parlement waren nodig om de motie erdoor te krijgen.

Het Grondwettelijk Hof moet beslissen als de motie wordt gehandhaafd. Het proces kan 180 dagen duren. Volgens de grondwet, zal premier Hwang Kyo-ahn op interim-basis de taken van Park overnemen totdat het Hof beslist.

"Ik accepteer plechtig de stem van het parlement en de mensen en hoop van harte dat deze verwarring degelijk wordt opgelost," zei Park tijdens een ontmoeting met haar kabinet. "Ik zal kalm reageren tijdens de procedures zoals vastgelegd in de grondwet en de wet, tijdens de toetsing van de afzettingsprocedure door het Constitutioneel Hof en het onderzoek van de speciale aanklager."

Park wordt geconfronteerd met een onderzoek door een speciale aanklager. Ze zei deze week dat ze zou wachten op de uitspraak van het Constitutioneel Hof en verzet zich tegen de eis om onmiddellijk af te treden.

Toen het resultaat van de stemming is aangekondigd, is er gejuich uitgebroken in het parlementsgebouw. Mensen hielden bordjes op met ‘Overwinning voor het volk’ en ‘New Republic of Korea’. Eerder zijn tegenstanders van Park in botsing geraakt met de politie toen ze probeerden om twee tractoren tot aan de hoofdingang van het parlement te rijden. Voor het parlement hadden zich meer dan duizend demonstranten verzameld.

De 64-jarige Park wordt ervan beschuldigd dat ze met een vriend en een voormalige assistent heeft samengespannen om grote bedrijven onder druk te zetten om te doneren aan twee stichtingen die zijn opgericht om haar beleidsinitiatieven te steunen. Het vijfjarig termijn van Park zou aanvankelijk in februari 2018 aflopen. Park heeft alle aantijgingen van wangedrag ontkend, maar heeft zich verontschuldigd voor onzorgvuldigheid met haar banden met haar vriend Choi Soon-sil.

In de afgelopen zes weken zijn elke zaterdag massabijeenkomsten gehouden in Seoul om haar onder druk te zetten om af te treden. Uit opiniepeilingen blijkt dat er een overweldigende publieke steun is voor haar afzetting.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April