Boliviaanse luchtvaartfunctionaris wijst op 'doofpot' crash
09 Dec 2016, 09:09
foto
Bij de vliegtuigcrash zijn 71 mensen omgekomen. Het merendeel van het Braziliaans voetbalteam Chapecoense is daarbij weggevaagd. (Foto's: EPA)


Een Boliviaanse luchtvaartfunctionaris zegt dat haar bazen haar onder druk hebben gezet om het vluchtrapport dat ze maakte voor het vliegtuig dat vorige week is gecrasht met het Braziliaans team Chapecoense, te veranderen. Celia Castedo vertelde Boliviaanse media dat ze had gewaarschuwd dat het vliegtuig nauwelijks genoeg brandstof had om de bestemming in Colombia te bereiken.

Castedo is in Brazilië waar ze asiel zoekt. Bij de crash zijn 71 mensen omgekomen, onder wie de meeste leden van het Chapecoense voetbalteam. Het toestel was met het team op weg naar Colombia voor de finale van een regionaal toernooi toen het zonder brandstof kwam te zitten en is neergestort in bergachtig gebied in de buurt van de stad Medellin.

In haar brief, gepubliceerd in de Boliviaanse media, zegt Castedo die bij de luchtverkeersleiding werkte, dat ze geen bevoegdheid had om de gedoemde vlucht te stoppen. Dat was de verantwoordelijkheid van de Boliviaanse burgerluchtvaartautoriteit.

Ze zegt dat ze in plaats van de vlucht goed te keuren, had geprobeerd deze te stoppen. Ze beschuldigt niet nader genoemde superieuren ervan dat ze deze kwestie in de doofpot willen stoppen. "Ik ben geïntimideerd en onder druk gezet door mijn meerderen…die me hadden bevolen om de inhoud van het verslag dat ik uren voor de vlucht had gepresenteerd, te veranderen,” schrijft ze.

"Op basis van een zorgvuldig onderzoek had ik vijf observaties gemaakt, één van de belangrijkste daarvan was het brandstofverbruik van de vlucht, dat gelijk aan de vluchttijd was.” De Boliviaanse minister van Openbare Werken, Milton Claros, heeft de beweringen van Castedo verworpen. "Er waren geen opmerkingen op het vliegplan, '' citeert Associated Press hem. De bewindsman beschuldigt Castedo ervan dat ze het vliegplan na de crash heeft gemaakt om haar eigen fouten te verdoezelen.

Andere Boliviaanse ambtenaren hebben er bij de Braziliaanse autoriteiten op aangedrongen haar terug te sturen. Eén van hen zegt dat Castedo probeert te ontsnappen aan rechtvaardigheid. Het hoofd van de exploitant van de vlucht, Gustavo Vargas, is gearresteerd naar aanleiding van de crash.

Slechts zes mensen hebben de ramp overleefd. Een van hen, bemanningslid Erwin Tumuri, zegt dat de piloot op eigen gezag een eerste stop voor het tanken in de noordelijke Boliviaanse stad Cobija had laten schieten. Noch de bemanning noch de passagier zijn gewaarschuwd voor de elektrische of brandstofproblemen, vertelde Tumuri aan de Braziliaanse Globo TV.
Advertenties