Hoefdraad: Suriname in staat leningen terug te betalen
09 Dec 2016, 03:32
foto
Minister Gillmore Hoefdraad beantwoordt vragen tijdens de openbare commissievergadering. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad legde tijdens de openbare commissievergadering uit dat het land in staat is de leningen die aangegaan zijn terug te betalen. Hij haalde aan dat op lange termijn de situatie er goed uitziet. Komend jaar rekent de regering uit de goud- en oliesector op inkomsten van US$ 150 miljoen. Over drie jaar is Staatsolie klaar met aflossingen, waardoor een grotere bijdrage geleverd zal worden aan de staatskas. Na vijf jaar zal door Newmont Suriname alleen aan dividend US$ 350 miljoen betaald worden, aangezien dan de investering afgeschreven is.

Op vragen van Assembleeleden antwoordde Hoefdraad dat bij de uitvoering van het Dalian 4 project lokale contractors en werknemers ook aan bod zullen komen. Het is niet zo dat er alleen met Chinese arbeiders gewerkt wordt. Hij voerde aan dat door toegenomen werkgelegenheid, ook de koopkracht zal toenemen. De commissieleden Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) toonden zich bezorgd over de lening van US$ 235 miljoen bij de EXIM-Bank van China. Zij benadrukten dat in deze precaire situatie mensen geen eten hebben. Er moeten volgens hen prioriteiten worden gesteld.

Rusland haalde aan dat het leningenplafond niet zonder meer is bepaald, maar ter bescherming van het volk is. "Het is net als wanneer u een bepaald salaris verdient en veel meer dan uw mogelijkheid wil lenen, dan moet u beschermd worden. Wie beschermt ons tegen de regering? Ontneemt u niet de ontwikkelingskansen van onze jongeren en de levensvreugde die wij als huidige generatie zouden moeten hebben," stelde Rusland.

Schuldplafond
Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, en minister Hoefdraad benadrukten dat de lening voor een speciaal doel is bestemd. Er gaan geen salarissen ermee betaald worden. De bewindsman haalde aan dat er een strenge directievoering is, waarbij de verstrekker van de lening ook de vinger aan de pols houdt. Op basis van informatie door de minister verstrekt aan het college, gaf Abdoel aan wat de huidige stand van de staatsschuld is. Per 31 december zal de buitenlandse staatsschuld SRD 5,7 miljard bedragen of 34,56% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De binnenlandse staatsschuld zal SRD 3,6 miljard bedragen of 21,69% van het BBP. De Totale Staatsschuld zal SRD 9,3 miljard bedragen oftewel 56,25% van het BBP. Het leningenplafond is totaal 60% van het BBP.

Abdoel voerde aan dat de lening van US$ 235 miljoen niet direct opgeteld zal worden bij de staatsschuld, maar pas wanneer er bij tranches de bedragen gebruikt worden. "Indien de regering besluit om voorlopig niet te trekken en eerst haar schuldverplichtingen af te lossen, dan mag de regering nog altijd naar eigen inzichten lenen, zolang zij beneden het obligoplafond blijft. Het overschrijden van het obligoplafond zal dus alleen plaatsvinden wanneer de regering trekt en boven het obligoplafond van 60% komt te liggen," zei Abdoel. Jogi en Waidoe vroegen de minister om meer informatie over de 84 leningen en de allocatie daarvan. De bewindsman zal bij de plenaire behandeling van de wet later op de dag, ingaan op deze vraag.
Advertenties