'Mijnbouw grootste veroorzaker van ontbossing'
08 Dec 2016, 22:03
foto
Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (tweede van links), bij aanvang van de workshop. (Foto: Nimos)


De voornaamste oorzaken van ontbossing tussen 2000 en 2015 zijn mijnbouw (73%), infrastructuur, urbane ontwikkeling en landbouw. Het percentage van ontbossing is vervijfvoudigd over de afgelopen 15 jaar, van 0.02% in 2000-2009 naar 0.1 % in 2014-2015. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de studie naar de oorzaken van ontbossing in Suriname. Het Nationaal Instituut voor Milieu-onderzoek in Suriname (Nimos) heeft samen met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) vandaag een validatie workshop georganiseerd om de voorlopige resultaten en analyses van deze studie te presenteren.

De studie´Multi perspectieve analyse van de oorzaken van ontbossing, bos degradatie en de uitdagingen voor REDD+ activiteiten' vormt onderdeel van een grote achtergrond informatie analyse die het NIMOS aan het uitvoeren is, om data te verzamelen als input voor de Nationale REDD+ strategie. De overige achtergrond informatie studies die daarnaast reeds zijn gestart zijn: Innovatieve Economische mogelijkheden voor Suriname en een Onderzoek naar Corruptie en verwante risico´s, zegt het Nimos.

Binnenkort zal er ook een onderzoek naar Land-Grondbezit aanvangen. Alle achtergrond informatie studies zullen de nationale context van Suriname beschrijven die nodig is om de Nationale REDD+ strategie te kunnen bepalen. In de strategie worden concrete voorstellen gedaan over de wijze waarop de voordelen voor Suriname kunnen worden gerealiseerd, waarbij een balans moet worden gevonden voor de culturele en ecologische diensten die het bos biedt, tegenover het economisch voordeel waarbij er met het bos inkomsten kunnen worden gegenereerd, zegt het Nimos.

In het rapport is verder aangegeven dat het ontbreken van geïntegreerde ruimtelijke (landgebruik) planning, één van de belangrijkste hindernissen is voor een duurzaam bosbeheer. Het doel van de workshop was het bij elkaar brengen van nationale organisaties en individuen, om te praten en discussiëren over de inhoud van het voorlopig studie rapport en om de informatie te valideren.

In 2017 worden alle studies afgerond, en de Nationale REDD+ strategie wordt ook gefinaliseerd medio 2017. De strategie zal worden besproken en gevalideerd door alle nationale stakeholders. Het doel is dat de overheid deze strategie kan valideren en adopteren.

REDD is de afkorting van Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation (vertaald: Verminderen van de uitstoot als gevolg van ontbossing en bosdegradatie).
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April