Minister OW: Inspraak bevolking in asfaltering wegen
09 Dec 2016, 01:46
foto
Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken luistert naar vragen van Assembleeleden. (Foto: Raoul Lith)


Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken (OW) kon op indringende vragen van Assembleeleden over de wegen die geasfalteerd zullen worden, niet aangeven om welke straten het gaat. Hij deelde tijdens de openbare commissievergadering van De Nationale Assemblee donderdag mee dat na de goedkeuring van de lening, de straten geïdentificeerd zullen worden in samenspraak met de districts- en ressortraden van de districten. De vergadering werd geleid door waarnemend voorzitter Melvin Bouva.

De bewindsman deelde mee dat met de lening van US$ 235 miljoen die de regering wil sluiten bij de EXIM-Bank van China, naast het asfalteren van wegen ook twee bruggen zullen worden gebouwd. Het gaat om bruggen aan de Van 't Hogerhuysstraat en Beekhuizen. Een deel van de Highway tussen Paramaribo en Zanderij, met een lengte van 10,3 km zal worden aangelegd. Wegen in Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo, Marowijne en Saramacca zullen worden aangepakt. Wolf voerde aan dat de lokale bevolking inspraak krijgt in welke wegen prioriteit hebben.

Commissieleden Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) hadden veel kritiek op de lening. Jogi zei dat de regering de machtigingswet liever terugneemt. De lening is volgens hem niet in het belang van de samenleving. Rusland mist de ontwikkelingsvisie die ondersteunend werkt naar de vergroting van de productiesector en de verdiencapaciteit. "We kunnen als wens hebben om alle wegen in Suriname te asfalteren, maar kunnen wij ons dat permitteren", vroeg Rusland, die zijn twijfels hierover heeft. De Assembleeleden vroegen zich af wat de inbreng is van de lokale bedrijven en hoe de werkgelegenheid gestimuleerd zal worden.

Amzad Addoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zij dat het land ervaring heeft met een aantal projecten dat in samenwerking met Dalian is uitgevoerd. Het Dalian 1 project was in 1999 begonnen met een contract van 270 km, waarna Dalian 2 volgde met een scope van 275 km. Bij Dalian 3 ging het om 500 km. Abdoel haalde aan dat deze projecten met succes zijn afgerond en uitgevoerd. "Inmiddels zijn wij bezig met Dalian 70 km welke ook binnenkort zal worden opgeleverd. Het is zeer belangrijk om aan te kaarten wat de projectkosten waren. Voor Dalian 1 bedroeg dat US$ 41.077.240, voor Dalian 2 US$ 53.48.509, voor Dalian 3 US$ 214.999.999, en voor Dalian 70 km US$ 70.000.000," somde Abdoel op. Hij voerde aan dat er een lange relatie is met het Chinese bedrijf.

Abdoel voerde aan dat het Suriname National Infrastructure project oftewel Dalian 4 een spin-off effect zal hebben. De machtiging aan de minister van Financiën is volgens Abdoel nodig om ontwikkeling op gang te brengen. Hierin werd hij ondersteund door de commissieleden tevens partijgenoten Jennifer Vreedzaam, Rossellie Cotino en Wendel Asadang. De wet om de minister van Financiën te machtigen de lening aan te gaan, wordt vrijdag om 10.30 uur in behandeling genomen door De Nationale Assemblee. Het ligt in de bedoeling om dit agendapunt af te handelen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March