Giraf op lijst van bedreigde diersoorten
08 Dec 2016, 20:12
foto
Een giraf rent in het Keniaanse Amboseli National park. (Foto: Reuters)


De giraf-populaties zijn sinds de jaren 1980 geruisloos gedaald met maar liefst 40 procent door illegale jacht en uitbreiding van landbouwgrond in Afrika. De aantallen van 's werelds grootste land schepsel is van tussen de 152.000 en 163.000 in 1985 gedaald tot ongeveer 98.000. Deze cijfers staan op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten die de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

De Rode Lijst heeft donderdag de giraf voor de eerste keer bestempeld als "kwetsbaar" voor uitsterven onder de huidige trends. Een eerdere beoordeling van de giraf-populaties was een van de “minste zorg.” Volgens de lijst is de sprong in aantallen in grote delen van de Sub-Sahara regio –landen ten zuiden van de Sahara- grotendeels onopgemerkt gebleven.

"Terwijl giraffen vaak worden gezien op safari, in de media en in dierentuinen, zijn mensen - met inbegrip van natuurbeschermers - zich niet bewust dat deze majestueuze dieren geruisloos worden uitgeroeid, zegt Julian Fennessy, een IUCN-girafspecialist, in een verklaring.

Giraffen worden bedreigd door de uitbreiding van landbouwgrond om de stijgende bevolking te voeden. Ze worden ook gemoord voor hun vlees, vaak in conflictgebieden, zoals Zuid-Sudan, zegt de IUCN, waarin wetenschappers, overheden en activisten zitten.

"Mensen strijden voor de steeds schaarser wordende middelen en de dieren zijn er slechter van af…... vooral met burgeroorlog," vertelt Craig Hilton-Taylor, hoofd van de Rode Lijst, aan persbureau Reuters. Droogte en klimaatverandering zijn verzwarende omstandigheden, zegt hij.

Onder de andere veranderingen op de lijst zijn de Afrikaanse grijze papegaai - beroemd om zijn vaardigheid in het nabootsen van de menselijke spraak. Die krijgt de bedreigde status, een stapje erger dan de eerdere categorie ‘kwetsbaar’. Het vangen van deze grijze papegaai voor de handel in huisdieren heeft de aantallen drastisch verminderd.

Uit de lijst blijkt ook dat 11% van de meer dan 700 andere vogelsoorten die onlangs zijn geëvalueerd, met uitsterven worden bedreigd, zoals de antioquiawinterkoning in Colombia, die bedreigd wordt door een hydro-elektrische dam. Tegen de trend in hebben een paar vogelsoorten zich hersteld door pogingen om ze in stand te houden. Dat is het geval met onder andere de Azoren goudvink, St. Helena plevier en de Seychellen wit-oog.

De Rode Lijst is de belangrijkste wereldwijde autoriteit als het gaat om risico's voor dieren en planten. In de afgelopen decennia zijn 85.604 soorten onderzocht, waarvan 24.307 met uitsterven worden bedreigd. Studies van de Verenigde Naties tonen dat de door de mens veroorzaakte bedreigingen, geleid door het verlies van natuurlijke woongebieden, de ergste uitroeiingscrisis zou kunnen inluiden, sinds de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden werden weggevaagd.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March