Zoektocht naar slachtoffers in Atjeh gaat door
08 Dec 2016, 12:52
foto
Reddingswerkers gebruiken op bepaalde moment hun blote handen om in het puin te zoeken naar slachtoffers. (Foto: Getty Images)


Reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden in de provincie Atjeh in Indonesië. Het gebied is woensdag getroffen door een krachtige aardbeving, waarbij 102 mensen zijn gedood.

De beving met een kracht van 6,5 heeft meer dan tweehonderd gebouwen beschadigd of neergehaald. Er wordt gevreesd dat nog velen onder het puin in Pidie Jaya vastzitten. Duizenden mensen die hun huizen hebben verloren, hebben hun toevlucht gezocht in schuilplaatsen. In 2004 had een enorme onderzeese aardbeving voor de kust van Atjeh een tsunami veroorzaakt die meer dan 160.000 in Indonesië heeft gedood.

President Joko Widodo, die momenteel in Bali is, heeft verslaggevers verteld dat hij Atjeh binnenkort zal bezoeken, maar hij heeft geen datum genoemd. De overheid heeft vandaag gezegd dat zij meer zware machines zal sturen om grotere stukken puin en beton te verplaatsen. De stad Meureudu in Atjeh heeft de meeste schade geleden. De aandacht van de werkers is gericht op een markt, waar woensdag meer dan twintig lichamen uit het puin zijn gehaald.

Ongeveer 245 gebouwen zijn beschadigd of vernietigd in Pidie Jaya en het aangrenzende district Bireuen, met inbegrip van woningen, winkels en moskeeën. De krachtige aardbeving heeft ook wegen gekraakt en elektriciteitspalen neergehaald.
Het hoofd van de lokale rampenbestrijdingsdienst, Puteh Manaf, heeft persbureau AFP verteld dat er in Pidie Jaya een energietekort is. Pidie Jaya ligt langs de noordkust van Atjeh, en heeft een bevolking van ongeveer 150.000. Het ligt ongeveer 110 kilometers van de provinciale hoofdstad Banda Atjeh, die de beving woensdag ook heeft gevoeld.

Functionarissen zeggen dat veel mensen in Atjeh behoefte hebben aan elementaire benodigdheden zoals voedsel en water. Het Indonesische Rode Kruis heeft beloofd watertrucks, ambulances, evacuatie voertuigen en hulpgoederen te sturen.
Honderden soldaten en politieagenten zijn ingezet om meer schuilplaatsen neer te zetten. Veel mensen verblijven in de schuilplaatsen omdat ze bang zijn voor een tsunami en de naschokken. Meer dan 600 mensen zijn gewond geraakt. Het enige functionerende ziekenhuis in Pidie Jaya werd al snel overspoeld door de stroom van patiënten.

Indonesië is gevoelig voor aardbevingen omdat het ligt aan de Ring van Vuur - de lijn van frequente aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die vrijwel het Stille Oceaangebied omcirkelt. Het eiland Sumatra is dit jaar getroffen door verschillende aardbevingen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March