Ambassadeurs Zwitserland, Italië en Iran bezoeken HI
08 Dec 2016, 18:10
foto
Minister Sieglien Burleson met de Italiaanse ambassadeur Antonio Bernadini. (Foto: HI)


De ambassadeurs van Zwitserland, Italië en Iran hebben kennismakingsbezoeken gebracht aan minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI). Didier Chassot (Zwitserland) sprak over eventuele businesspartnerschappen met zijn land, Antonio Bernadini (Italië) ging in op samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie en Mostafa Alaei (Iran) benadrukte de samenwerking op landbouwgebied.

Burleson deelde Chassot mee, dat Suriname behoefte heeft aan nieuwe exportmarkten en aan de verhoging en verbetering van de productie zoals het verwerken van vis, hout- en agroproducten. Suriname is vooral geïnteresseerd in investeerders voor deze sectoren en toerisme. Chassot gaf aan dankbaar te zijn voor de steun van Suriname, bij de verkiezing voor een waarnemersstatus van Zwitserland binnen de Caricom.

Tegen Bernadini zei Burleson dat Suriname graag Italiaanse investeerders wil binnenhalen. Bernadini stelde voor dat de KKF van Suriname contact opneemt met de KKF van Italië, voor het opzetten van een handelsnetwerk. Een andere optie, die de ambassadeur opperde is om een samenwerking aan te gaan op het gebied van hernieuwbare energie.

Alaei gaf te kennen dat Iran behoefte heeft aan bananen en rijst. Hoewel Iran zelf rijst teelt, is er niet voldoende voor de grote populatie in dat land. Hij stelde voor Iraanse deskundigen naar Suriname te halen voor het telen van landbouwgewassen zoals rijst, bananen en tomaten, voor de export naar Iran, alsook voor de lokale markt, indien Suriname grond verhuurt of beschikbaar stelt. Door de joint-venture tussen Iran en Columbia, waarbij een tractoren fabriek is opgezet, kunnen tractoren worden gedoneerd aan Suriname, maar ook worden gebruikt bij het realiseren van dit plan. Suriname zou ook kunnen meedoen aan de jaarlijkse trade fair in Iran. Afgesproken is, dat de HI-minister de informatie over de handelsbeurs zal krijgen, zegt de HI-voorlichting.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March