Mazu-heiligdom in Suriname
08 Dec 2016, 06:16
foto
Mazu is ritueel geplaatst op de vereringsplek in het centrum van de Fujian Handels Federatie. Foto SCTV


Mazu, de Chinese Godin van de zee, kan binnenkort ook in Suriname worden aanbeden. De Fujian Handels Federatie heeft Mazu uitgenodigd in Suriname voor bescherming, zegt Sally Wang van de organisatie aan Starnieuws. De meeste Surinamers wonen in het kustgebied, grenzende aan de Atlantische oceaan of langs de rivieren. “Mazu beschermt alle mensen, ook al wonen zij niet direct aan zee.”

Met een kleine delegatie heeft de vereniging dinsdagavond, het Mazubeeld ceremonieel op de luchthaven verwelkomd. Het beeld is overgebracht naar het centrum van de federatie. Er volgden enkele inzegeningsrituelen bij het plaatsen op de vereringsplek. Wang benadrukt dat iedereen zich kan richten tot de Godin. “Mensen die haar vertrouwen zijn welkom. Wij hopen dat zij een ieder kan beschermen.” Volgens Wang zijn er wereldwijd 35 landen die een Mazu hebben. “Suriname is nu het derde land in Zuid-Amerika, dat een eigen Mazu heeft.” De federatie spreekt niet van een “beeld kopen”, maar van “Mazu is uitgenodigd in Suriname”.

Binnenkort volgt de ‘Eye awakening’ ceremonie, het geestelijk ontwaken van de Godin. De cultus van Mazu, is gebaseerd op historie, legendes en mythen. Mazu leefde in de tiende eeuw op het eiland Meizhou, nabij de provincie Fujian (zuidoost China). Zij heeft zich steeds ontfermd over de zeelieden, vissers en de eilandbewoners. Tijdens een hevige storm op zee, heeft zij haar eigen huis in brand gestoken. Door de hoge vlammenzee konden de gekapseisde vissers het eiland terugvinden. Mazu was drieëntwintig jaar toen zij stierf, tijdens het redden van enkele schipbreukelingen.

De Unesco heeft het ‘Mazu geloof en gewoonten’ in 2009 opgenomen op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De organisatie schrijft op haar website: “Als de meest invloedrijke Godin van de zee in China, is Mazu in het centrum van een groot aantal overtuigingen en gewoonten, waaronder orale tradities, religieuze ceremonies en folk praktijken, in de kustgebieden van het land”. Volgelingen smeken haar voor een goede zwangerschap, vrede, oplossing voor een probleem of voor algemeen welzijn.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April