Geen verzoening nabestaanden 8 december en Comité
08 Dec 2016, 00:01
foto
Eddy Wijngaarde bij het portret van zijn op 8 december 1982 doodgeschoten broer, Frank. (Foto: René Gompers)


“De groep die verzoening wil is zeer verdacht,” zegt Eddy Wijngaarde, nabestaande van de 8 decembermoorden. “Kijk maar naar hun ontstaan. Je kunt stellen dat het uit de verdachten ontstaan is, dat is merkwaardig.” Later op de dag vindt in Fort Zeelandia de herdenking plaats van de brute moorden op 15 mannen op 8 december 1982. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, heeft op dezelfde dag gepland een ‘gedenkwandeling’ vanaf het Monument van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant, naar Fort Zeelandia. De wandeling is bedoeld om tot een verzoening te komen.

De broer van Wijngaarde, Frank, is een van de 15 mannen die op 8 december 1982 is gemarteld en vermoord door het militaire regiem onder leiding van Desi Bouterse, nu president. Het Comité, onder leiding van Humphry Jeroe, wil tot een verzoening komen tussen de nabestaanden van de 8 decembermoorden, de slachtoffers en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog, de leden van het voormalige Jungle Commando, onder leiding van Ronnie Brunswijk en de militairen, onder leiding van Bouterse.

“Ze willen verzoening tussen slachtoffers van gebeurtenissen die niets te maken hebben met 8 december,” stelt Wijngaarde. “Ze willen verzoening voor mensen die gesneuveld zijn in de Binnenlandse Oorlog. Maar de mensen op 8 december zijn niet gesneuveld in een oorlog. Ze zijn op een brute wijze vermoord. Daar kun je niet om heen. Moord is moord en moet berecht worden. We zullen niet rusten tot dat we het vonnis daarvoor hebben," zegt Wijngaarde in gesprek met Starnieuws.

De voorgenomen ‘gedenkwandeling’ om de twee monumenten met elkaar te verbinden, ziet Wijngaarde niet zitten. “Dat is de gedachte van een krankzinnige. Die twee dingen kun je niet met elkaar ‘connecten’. Natuurlijk mag je alle gevallenen in de loop der tijd gedenken. Daarvoor hebben wij het Mensenrechten monument. Prachtig groot monument, waar we elk jaar op 10 december er ook bij zijn.” Wijngaarde merkt op dat hij nooit eerder een vertegenwoordiger van het Comité bij de traditionele kranslegging op de Internationale Dag van de Mensenrechten heeft gezien. “Dus ze hebben een politiek doel. Ze hebben motieven die niet zuiver zijn. En aangezien die motieven niet zuiver zijn, zijn ze bij ons niet welkom,” deelt Wijngaarde mee. “Ze mogen wel lopen want het monument Bastion Veere, is openbaar. Maar ze moeten niet denken dat ze zich kunnen mengen tussen ons om ons dan in een bepaalde richting te dwingen. Het zijn dwingelands die hun wil opleggen aan eenieder. Wel, nu zijn ze bij de verkeerde mensen toevallig,” stelt Wijngaarde. Eerder hebben de stichting 8 december 1982 en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede zich gedistantieerd van de activiteiten van het Comité.

Reactie Comité
Jeroe zegt aan Starnieuws dat de loop rond 17.00 uur gewoon plaatsvindt. Het gaat niet om een grote groep mensen. Hij zegt het jammer te vinden dat de mensen het leed hebben gemonopoliseerd. Dew Baboeram, ook nabestaande 8 december is lid van ons bestuur, voert Jeroe aan. "Wij leven met hem mee. Wij lopen naar Fort Zeelandia. Wij gaan het monument echt niet schenden. Wij gaan gewoon bloemen leggen," deelt Jeroe mee. Hij stelt dat deze wandeling te maken heeft met verzoening.

Jeroe stelt dat Sandew Hira een project is begonnen. Hij wilde ook slachtoffers horen van de Binnenlandse Oorlog. Door de gesprekken is het initiatief voor het Comité ontstaan. Er is ondersteuning gevraagd van de overheid om enkele zaken gedaan te krijgen. Dat is volgens Jeroe geen verkeerde zaak. Hij hoopt toch dat de mensen over zaken heen kunnen stappen. "Wij willen erkenning van het leed. Wij willen dat er compensatie komt. Wij willen dat de gruweldaden die zich hebben voorgedaan in het binnenland, wereldkundig worden gemaakt. Wij willen het leed van deze groepen en dat van 8 december met elkaar verbinden. De mensen beseffen het nog niet en wij nemen het ze niet kwalijk. Wij gaan door, wij zullen het blijven proberen om de ingeslagen weg in te gaan," zegt Jeroe.

De voorzitter van het Comité benadrukt dat tijdens de oorlog mensen ook op een gruwelijke wijze zijn vermoord. "Leed is leed, waarom kunnen wij dit niet met elkaar verbinden. Wij kunnen gezamenlijk zeggen dit willen wij niet meer. Wij zijn geen partner van de regering. Wij willen juist een wet hebben om zaken goed te regelen," zegt de voorzitter van het Comité. Jeroe zegt afgezien te hebben om aanwezig te zijn tijdens de herdenkingsdienst in de Alfonsuskerk donderdagavond en de bijeenkomst bij het Monument van de Rechten van de Mens op 10 december. Uit de briefwisseling blijkt niet dat het Comité welkom is.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March