Stichting 8 december presenteert documenten
07 Dec 2016, 16:23
foto
De website van het Nationaal Monument Bastion Veere - 8 december 1982.


De stichting 8 december 1982 heeft cruciale internationale onderzoeksrapporten over de mensenrechtenschendigen onder de militaire dictatuur sinds 25 februari 1980, op de geheel vernieuwde website decembermoorden.com, samengebracht. Het betreft zowel onderzoek naar misdrijven tegen de menselijkheid als de decembermoorden, die in vredestijd plaatsvonden, als oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid tijdens de Binnenlandse Oorlog.

De rapporten van de mensenrechtencommissies van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Verenigde Naties, nemen een belangrijke plaats in. Ook zijn er rapporten van internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch en de International Commissie van Juristen, op decembermoorden.com te vinden.

Decembermoorden.com is de officiële website van het Nationaal Monument Bastion Veere - 8 december 1982 in het Fort Zeelandia en wordt beheerd door de Stichting 8 december 1982. Op de website zijn ook biografieën met foto's van de vijftien voormannen van de democratie, die door de dictatuur werden gemarteld en vermoord, geplaatst. Ook is via onder meer links naar films aandacht voor de massaslachting te Moiwana en andere mensenrechten schendingen. Onder de kop overlevenden, staan interviews met Fred Derby, Wilfred Lionarons en Johnny Kamperveen. Onder de kop Gerechtigheid is informatie over de inspanningen van de nabestaanden voor recht en waarheid, inclusief berechting van de schuldigen, bijeen gebracht. Op de website is speciale aandacht voor de 'Monumenten van Gerechtigheid'.

Daaronder vallen volgens de website naast het Nationaal Monument Bastion Veere - 8 december 1982, het Moiwana Monument, het 8 December Gedenkteken in Amsterdam en het Monument van de Mensenrechten aan de dokter Sophie Redmondstraat voor alle slachtoffers van de mensenrechtenschendingen sinds 25 februari 1980. De genoemde monumenten zijn door overlevenden, nabestaanden en mensenrechtenorganisaties zelf opgericht en zijn naast een eerbetoon aan
de slachtoffers, allen een blijvende roep om gerechtigheid, om vervolging en berechting van de schuldigen.

Volgens de Stichting 8 december 1982 vormt de website vooral ook voor de jeugd, scholieren en studenten, een uitstekende informatiebron.
De stichting wijst erop dat onafhankelijk onderzoek, zoals dat terug is te vinden is in de internationale rapporten, een veel betere bron om de waarheid te achterhalen, dan propaganda van mensen die zich politiek hebben verbonden aan de belangen daders. Volgens de stichting zal op de officiële 8 december herdenkingen bijzondere aandacht zijn voor de vernieuwde 8 december website.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March