Dodelijke aardbeving treft Indonesische Atjeh
07 Dec 2016, 08:14
foto
Slachtoffers van de beving krijgen medische hulp. (Foto's: Reuters)


Een zware aardbeving heeft de noordelijke provincie Atjeh in Indonesië getroffen. De beving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter heeft zich net buiten de noordoostkust van het eiland Sumatra voorgedaan. Er zijn volgens militaire functionarissen minstens 97 mensen gedood.

Tientallen gebouwen zijn ingestort en er wordt gevreesd dat vele mensen gevangen zitten onder het puin. "Tot nu toe zijn er 97 mensen gedood en het aantal blijft groeien," heeft het militaire hoofd van Atjeh,Tatang Sulaiman, gezegd in een live tv-interview.

In 2004 veroorzaakte een enorme onderzeese aardbeving voor de kust van Atjeh een tsunami die in Indonesië alleen al meer dan 160.000 mensen heeft gedood. Er was geen tsunami bij de beving vandaag. Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst heeft de aardbeving net buiten de kust op een diepte van 8 kilometer toegeslagen.

Een woordvoerder van het nationale rampenagentschap in Indonesië heeft gemeld dat er meer dan 200 winkels en huizen zijn vernietigd, waaronder 14 moskeeën. Een ziekenhuis en de school zijn ook zwaar beschadigd. "We schatten dat het aantal slachtoffers zal blijven stijgen, omdat sommige bewoners waarschijnlijk nog steeds onder het puin van de gebouwen zijn. De zoek- en hulpoperatie is nog aan de gang", zegt Sutopo Nugroho, die laat weten dat duizenden hulpverleners, met inbegrip van militairen, zijn ingezet.

Majoor generaal Tatang Sulaiman zegt dat vier mensen levend uit het puin zijn gered. Hij gelooft dat er misschien vier of vijf nog begraven zijn, maar kon niet zeggen of ze in leven waren. "Hopelijk zijn we in staat om de evacuatie uit het puin voor zonsondergang af te ronden."

Pidie Jaya is de regio die het zwaarst getroffen is. Het plaatsvervangend districtshoofd, Said Mulyadi, vertelde dat het dodental waarschijnlijk zal stijgen. Aan persbureau AFP vertelde hij dat er ook een aantal kinderen waren onder de doden en dat de lokale ziekenhuizen waren overstelpt.

Zwaar materiaal is ingezet in de zoektocht naar overlevenden, maar het hoofd van de lokale rampenbestrijdingsdienst, Puteh Manaf, vertelde dat er meer mensen nodig zijn om te helpen omdat sommige medewerkers bezig waren met hun eigen familie.

Pidie Jaya ligt langs de noordkust van Atjeh, en heeft een bevolking van ongeveer 150.000. Het ligt op ongeveer 110 km van de provinciale hoofdstad Banda Atjeh. De beving heeft Banda Aceh geschud en veel mensen in de regio aangezet om hun huizen te ontvluchten. Velen zijn terughoudend om terug te gaan te midden van een aantal naschokken.

Indonesië is gevoelig voor aardbevingen, omdat het ligt aan de Ring van Vuur - de lijn van frequente aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die vrijwel het gehele Stille Oceaangebied omcirkelt. Het eiland Sumatra is dit jaar getroffen door verschillende aardbevingen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March