Jogi: Hoelang gaan wij door met lenen?
07 Dec 2016, 00:01
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP), hoopt dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, openheid van zaken geeft voordat de wet om US$ 235 miljoen te lenen bij de EXIM-Bank van China in het openbaar wordt behandeld. Jogi is lid van de commissie van rapporteurs die de openbare behandeling voorbereid. "Hoelang ga je door met lenen? Hoe ga je het geld terugbetalen? Hoeveel is er al geleend?" vraagt het Assembleelid zich af.

De commissie van rapporteurs is dinsdag benoemd in een huishoudelijke vergadering, die onder leiding van waarnemend voorzitter Melvin Bouva heeft plaatsgevonden. Amzad Abdoel (NDP) is voorzitter van de commissie. De leden zijn behalve Jogi: Jennifer Vreedzaam (NDP), Gregory Rusland (NPS), Rossellie Cotino (NDP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Wendel Asadang (NDP). Donderdag wordt er een openbare commissievergadering gehouden. De ontwerpwet wordt vrijdag in het openbaar plenair behandeld. Het ligt in de bedoeling om dezelfde dag deze kwestie af te handelen.

Jogi zegt aan Starnieuws dat de documenten waarom een tijdje is gevraagd, relevant zijn. Beloofd is dat de informatie zal worden verstrekt door de minister. "Dit is geen kwestie van oppositie en coalitie. Het gaat om het land. De leningen zullen overgaan op de volgende generatie," stelt het Assembleelid. Hij wijst erop dat in 2011 de Wet op Staatsschuld al is aangepast, waarbij er meer ruimte is gecreëerd voor buitenlandse leningen. Begin dit jaar is de internationale definitie over Staatsschuld aangepast, waardoor de regering ook meer geld kan lenen aangezien slechts het bedrag dat getrokken wordt, geboekt wordt als schuld.
"En nu wil de regering het plafond verhogen en komt vooruitlopend daarop met een wet om US$ 235 miljoen te lenen voor infrastructuur voor Dalian 4", merkt Jogi op.

Het Assembleelid vindt dat het geld geleend wordt niet om te investeren in de productie. De obligatielening van US$ 550 miljoen is ook gebruikt om schulden te betalen, waarover er nog onvoldoende duidelijkheid is. "Er wordt geleend om leningen af te lossen. Ik zie geen enkel structureel beleid om productie te stimuleren. Ik hoop dat wij alle informatie krijgen, want de regering heeft zo een haast met deze machtiging waardoor nu met spoed vergaderingen moeten worden belegd, die niet gepland waren," stelt Jogi.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March