Adhin: Geen sprake van 'toe-eigenen' geld door regering
06 Dec 2016, 16:19
foto
Vicepresident Ashwin Adhin (foto: gov.sr)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin ergert zich eraan dat de oppositie een compleet verkeerd beeld geeft van het bedrag dat goedgekeurd is voor ministers, president en vp. "Het gaat om een budget voor relatiegeschenken. Het geld moet verantwoord worden. Bovendien is bijna een miljoen SRD bespaard door geen jaarafsluitingsfeesten te houden en jubilarissen te gedenken," zegt de vp aan Starnieuws. De jubilarisvieringen zullen verspreid worden in 2017.

Adhin benadrukt dat niemand zich gelden toe-eigent. "Dat woord is volkomen misplaatst," beklemtoont de regeringsfunctionaris enkele malen. Hij merkt op dat de ministeries dit jaar geen SRD 40.000 krijgen voor feesten. Voor jubilarissen werd SRD 20.000 uitgetrokken. Totaal zal er per departement SRD 60.000 worden bespaard. Ministers kregen vorig jaar een budget van SRD 30.000 voor relatiegeschenken. Dit bedrag is nu ter compensatie opgevoerd naar SRD 50.000. Hierbij is er geen rekening gehouden met de koers die omhoog is gegaan," stelt de vp.

De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE hebben in een brief aan de president heftige kritiek geleverd op het besluit van de regering om gelden voor de regeringsfunctionarissen beschikbaar te stellen. Ministers krijgen een budget van SRD 50.000, de vp SRD 75.000 en de president SRD 125.000. Alle ambtenaren krijgen SRD 100 belastingvrij eind van de maand.

Het budget voor relatiegeschenken moet worden verantwoord. Voor hun netwerken hebben de bewindslieden het budget gekregen. "Alle uitgaven worden verantwoord aan Financiën met declaratiestaten", deelt de vp mee. Het zijn volgens de vp de departementsdirecteuren, onderdirecteuren, hoofden van diensten, stichtingen die worden bedacht eind van het jaar. Het bedrag is daarvoor bestemd. "Het geld hoeft ook niet opgemaakt te worden," legt de vp uit. Hij merkt op dat er juist extra is bezuinigd dit jaar, door de precaire situatie.
Advertenties