Eerste Surinaamse datacenter online
06 Dec 2016, 18:17
foto
Er wordt een heildronk uitgebracht op Datasur. (Foto's: René Gompers)


Datasur, het eerste commerciële datacenter van Suriname, is maandag officieel ‘online’ gegaan. Deze onderneming maakt het mogelijk dat Surinaamse websites niet langer in het buitenland ondergebracht hoeven te worden. Het is nu ook mogelijk om internet vanuit Suriname aan te bieden. Met de komst van de eigen datacenter zal uiteindelijk de internetverbinding drastisch worden versneld.

In een datacenter wordt informatie digitaal opgeslagen, beheerd en, afhankelijk van de soort informatie, gedistribueerd. Informatie van universiteiten, bedrijven, instellingen en websites worden er gehuisvest en onderhouden (web hosting). De informatie in het datacentrum wordt via netwerken en internet toegankelijk gemaakt voor derden. De meeste Surinaamse websites worden gehost in het buitenland, met name de Verenigde Staten van Amerika. Datacentra fungeren ook als verbindingspunten in de wereldwijde web van internet. Hoe meer centra hoe kleiner de afstand tussen hen wordt, wat internet sneller maakt. Datasur is een dochteronderneming van Telesur.

Datasur zal als een katalysator werken in het proces van Telesur om meer internet en telefoondiensten aan te bieden, en om de internetsnelheid te vergroten.
Er is ruim vier jaren gewerkt aan het opzetten van een eigen datacenter en is er US$ 4 miljoen geïnvesteerd in Datasur. Het voldoet aan alle internationale standaarden. Datasur staat nogal afgelegen op Santo Boma en is zwaar beveiligd, fysiek en virtueel. Alle voorzieningen zijn getroffen voor cyberaanvallen als die ooit mochten komen, deelt Robert Hahn, algemeen directeur van Datasur mee. Er wordt 1 maal 24 uur gemonitord.

De vooruitzichten zien er heel goed uit, zegt Steve Tjitrotaroeno, de Chief Innovation Officer van Telesur. “De komende maanden gaat u nog meer van ons horen. Vanaf vandaag is het mogelijk om internet van Suriname aan te bieden,” zegt hij trots. “Hosten in het buitenland is niet langer nodig. ICT en internet gaan een steeds grotere rol spelen in Suriname. Een eigen datacenter is meer dan nodig.” Met Datasur is Suriname in een positie beland om ook buitenlandse websites en andersoortig informatie te huisvesten. Het bedrijf is al een tijdje operationeel. Schurman Advocaten, FinaBank, Spang Makandra en Bnets zijn enkele van de bedrijven die hun websites en informatie hebben ondergebracht bij “veilig, zwaar bewaakt, vertrouwd flexibel, snel en innovatieve” Datasur.


René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April