Peneux gaat leerkrachten die scheef gaan, hard aanpakken
06 Dec 2016, 02:57
foto
Als minister Peneux op Juspol zou zitten, zou hij de pedofielen laten doodschieten. (Beeld: René Gompers)


Kindermisbruik en kindermishandeling op scholen én onderwijsgevenden die zich niet voorbeeldig gedragen, zullen de komende tijd hard aangepakt worden, kondigt minister Robert Peneux van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap aan. Dit naar aanleiding van de zaak waarin een pedofiele bende is opgerold, waarvan twee verdachten in het onderwijsveld zitten. “Men moet God dankbaar zijn dat ik geen minister Juspol ben. Anders waren ze allang doodgeschoten!” zegt Peneux boos.

Peneux wil de verdachte onderwijzers zo snel mogelijk ontslaan. “Minister Juspol, ik heb gehoord dat er twee leraren bij zijn. Ik wil dat dossier hebben. Ik ben ‘korte metten harde taal.’ Ontslag ter plekke!” kondigt hij aan. Peneux is woedend dat juist de mensen die het kind moeten helpen vormen, de kinderen traumatiseren. De bewindsman grijpt het gebeuren aan om al de wantoestanden op de scholen, mede veroorzaakt door onderwijsgevenden, aan te pakken.

“Ik ga zo verder dat wanneer er op scholen bordenwissers gegooid worden naar leerlingen en u als schoolleider niet optreedt, de goede leiders niet te na gesproken, ga ik u ook met ontslag sturen,” deelt Peneux mee. “Want u weet dat het pedagogisch didactisch niet hoort. En ik ga nog verder. Wanneer een inspecteur van onderwijs gevallen binnen een school gerapporteerd krijgt en niet handelt, moet u me ook zeggen, want die inspecteur ga ik ook met ontslag sturen.”

Leerkrachten hebben genoeg pedagogische bagage om buitensporig gedrag van leerlingen aan te kunnen, stelt Peneux. Maar de leerlingen gaan niet vrijuit, voegt hij eraan toe. “Klappen is geen optie, maar wat ik ook aan de jeugd wil zeggen is dit: ik zal niet tolereren dat u docenten van mij aftakelt. Want anders gaat u mij van een andere kleur zien dan dat ik hier wit ben.”

De bewindsman deelt mee dat de scholen ook anders ingericht zullen worden. Scholen moeten beschikken over multi-disciplinaire schoolbesturen die de verschillende problemen op de juiste manier kunnen aanpakken. Vieze toiletten zullen onder andere tot het verleden behoren, geeft hij aan. Onderwijsgevenden, ouders en kinderen moeten zich anders gaan gedragen om te waarderen en hetgeen opgezet wordt, te koesteren. “Want ik ga u zeggen. Je maakt het mee in een vliegtuig. In het begin is dat toilet schoon. Na een uur, en je hebt toevallig alleen Surinamers aan boord, schrik je van wat je in dat toilet meemaakt. Onmaatschappelijk. Zaken die je chronisch storen. Chronisch!” De minister baalt ook erg van de hippe/stoere/moderne onderwijsgevenden. “Iemand komt naar je toe, is pedagogisch niet gekleed, heeft een grote tatoeage aan haar been en zegt dat ze nog leerkracht is. Uiteindelijk heeft ze zoveel kralen dat ze lijkt op een telraam.”

Peneux haalt aan dat vrouwen zich ook schuldig maken aan kindermisbruik. “Er zijn ook oude vrouwen die kleine jongens misbruiken. Dat moeten we niet uit het oog verliezen. Want we weten dat God het menselijk lichaam zodanig heeft geschapen dat bij sommigen krasheid niet te beteugelen is,” zijn woorden van de Onderwijsminister.

René Gompers

Advertenties