Kapitein die hulp bood in 552 kilogram drugszaak vrij
06 Dec 2016, 00:33
foto


De kapitein Adriaan M. (34) die de zeilboot waarin 552 kilogram cocaïne is onderschept, voortgeduwd had, is op vrije voeten. De rechter-commissaris heeft getoetst dat zijn aanhouding onrechtmatig is. Dit zegt advocaat Arjan Ramlakhan, die de verdachte bijstond, aan Starnieuws.

Eenheden van de politie hadden op maandag 29 november omstreeks 14.00 na gezamenlijke uitgewerkte informaties met nationale en internationale veiligheidsdiensten, een vaartuig met aan boord iets meer dan 552 kilogram cocaïne onderschept en in beslag genomen. Vijf verdachten zijn in deze zaak aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De politie werd op zaterdag 26 november ingelicht over een buitenlands vaartuig dat werd voortgeduwd door een andere boot op Surinaamse wateren. Samen met de Kustwacht is een zoekactie ingezet naar bedoeld vaartuig met opschrift ‘Brise’. Bij een vissersaanmeersteiger te Livorno is de boot aangetroffen. De kapitein verklaarde aan de wetsdienaren in Suriname te zijn aangemeerd, vanwege een defecte motor van het vaartuig. Volgens zijn verklaring was het de bedoeling om de motor te repareren en hun route voort te zetten.

Adriaan M. hoorde de noodoproep van het vaartuig, terwijl hij op het water was. Hij was met zijn bemanningsleden bezig te vissen. “Mijn cliënt heeft hulp aangeboden aan een schip in nood. Dat is een handeling die elke normale persoon pleegt: hulp bieden in nood. En dat heeft mijn cliënt gedaan, nadat hij de noodoproep hoorde en terug naar Paramaribo voer. Op dat moment was hij het dichtst bij het vaartuig. Mijn cliënt had niets te maken met de inhoud van het andere schip waarin de drugs verstopt waren. Hij had er geen weet van”, zegt de advocaat. De rechter-commissaris heeft gebruikgemaakt van de Vaarwet en heeft de kapitein in vrijheid gesteld.

Wanita Ramnath
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April