Sampie: Onderwijs stagneert door gebrek aan drinkwater
03 Dec 2016, 07:56
foto
Vuil water uit de durotanks bij de woningen bestemd voor leerkrachten in Boven Suriname.


Jeugdparlementariër Edgar Sampie uit Sipaliwini is er bezorgd over dat leerlingen van verschillende openbare scholen in Boven Suriname geen les krijgen. Leerkrachten en schoolleiders zijn naar de stad gegaan om aandacht te vragen voor het drinkwaterprobleem waarmee zij te maken hebben. De durotanks bij de woningen van de leerkrachten zijn leeg. "Er komt nog alleen een beetje vuil water uit de kraan," zegt Sampie aan Starnieuws.

'De leerkrachten kunnen niet koken of drinken als zij geen lange afstanden afleggen naar de rivier om water te halen. Daarnaast zijn er leerkrachten die helemaal niet tegen kreek- en rivierwater kunnen. Elk schooljaar wordt er geklaagd over een tekort aan drinkwater in het binnenland in de droge tijd. "Waar blijft de overheid met een duurzame oplossing", vraagt Sampie. Dit probleem speelt vanaf het begin van het schooljaar. In sommige dorpen zijn de kinderen aan hun lot overgelaten, omdat de leerkrachten naar de stad zijn.

Naast het drinkwaterprobleem is er al vier maanden lang geen benzine geleverd aan dorpen in het binnenland, waardoor er geen elektriciteit is. Sampie merkt op dat aan het begin van dit schooljaar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beloofd had dat hij hard eraan zou werken om een duurzame oplossing te brengen. De jeugdparlementariër zegt tot nu toe hier niets van te hebben gemerkt. Hij hoopt dat de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Natuurlijke Hulpbronnen, en Regionale Ontwikkeling, samen een duurzame oplossing vinden voor dit probleem. Hij zal deze kwestie vandaag ook aankaarten tijdens de vergadering van het Nationaal Jeugdparlement.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April