Daan: Overheid brengt mens met beperking tot bedelstaf
02 Dec 2016, 23:06
foto
Stichting Women United Suriname heeft kinderen met een beperking een gezellige dag bezorgd.


Het moet eens een keer ophouden dat de overheid de mens met een beperking brengt tot de bedelstaf. Het is meer regel dan uitzondering dat deze doelgroep bijna moet smeken om te kunnen beschikken over haar subsidiegelden. Erger nog, zelfs deze smeekbeden leveren vaak niets op. Dit zegt Roseline Daan, voorzitter van de stichting Women United Suriname (WUS).

Het WUS-bestuur had vandaag in de zaal van de Kennedystichting een gezellig ontbijt met pupillen en volwassenen van de Kennedyschool, Mytylschool, Stigesu en de stichting Suriname Doven Belangen. Ruim honderd gasten waren aanwezig onder wie ook enkele politici. Zij konden genieten van entertainment van Nisha Madaran en Conchita Bergraaf samen met Las Divas.

De activiteit hield verband met de Internationale Dag voor de mens met een beperking op 3 december. Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. De stichting richt zich onder andere ook op deze doelgroep. Een van haar doelen is 'Het informeren van de Surinaamse samenleving over de potenties en ontwikkelingen bij vrouwen en achtergestelde groepen en de bijdrage die zij (kunnen) leveren aan de opbouw van land en volk.'

Daan hekelt het feit dat er nog steeds sprake is van discriminatie en non- acceptatie van deze doelgroep. Dit, terwijl deze mensen kunnen presteren indien hen daartoe de mogelijkheden geboden worden. Dat bewees ook Santouscha Tolud die een lichamelijke beperking heeft. Staande de activiteit riep ze haar lotgenoten op om niet bij de pakken neer te zitten, maar aan de slag te gaan. Tolud maakt kerstkaarten en beddensprei. Tolud: "Zo verdien ik wat geld en kan ik een bijdrage leveren in de huishouding."

Deze zaken moeten volgens de WUS-voorzitter betere aandacht krijgen van de verantwoordelijke overheidsinstanties. "Geen bun mama of yepi papa uithangen en zogenaamd mooie verhalen vertellen over hoe er ondersteund zal worden, maar gerichte acties ondernemen. De politiek hoort meer te doen voor deze doelgroep. Helaas is daar zeker nu geen sprake van." Tolud hoopt dat er betere tijden zullen aanbreken voor deze groep. Voor nu zegt ze: " Ik geniet van dit soort activiteiten en wil nu niet over negatieve zaken praten. Dit is te mooi en ik voel me lekker. Het vraagt naar meer."
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April