President: 2 opties oplossen waterprobleem Commewijne
02 Dec 2016, 06:15
foto
President Desi Bouterse op een persconferentie op Johan Adolf Pengel luchthaven. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse ziet twee mogelijkheden om het waterprobleem in Commewijne op te lossen. De waterbron in Morico moet verder aangepakt worden door het probleem van een achterstallige betaling op te lossen. Oppervlakte water van de rivier zuiveren is eveneens een optie.

Bij de viering van 41 jaar Srefidensi heeft de president beloofd dat het waterprobleem van Commewijne eind 2017 zal zijn opgelost. De bewoners van ‘Cawna’ zijn voor water voornamelijk afhankelijk van watertrucks en regen. De president heeft donderdag bij zijn terugkeer uit Cuba, uitgelegd hoe die belofte waar gemaakt zal worden.

Commewijne heeft al decennialang een waterprobleem. Er zijn niet genoeg zoetwaterbronnen; de ondergrond is op veel plaatsten verzilt. De kosten voor de aanvoer van water is de laatste maanden met honderden procenten omhoog gegaan. Bewoners van Richelieu bijvoorbeeld, tellen nu ongeveer SRD 100 neer voor elke geleverde kubieke meter water (SRD 90 transport en SRD 9,50 per kubieke meter water). Voorheen was dat nog geen SRD 20. De watertanks moeten meerdere keren per maand gevuld worden.

Sinds het aantreden van Bouterse in 2010 zijn er verschillende pogingen ondernomen om dit probleem op te lossen. In 2012 zijn er twee bedrijven aangetrokken om de waterbron Morico in werking te krijgen. Met de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep) is een overeenkomst gesloten voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie. Hiermee zou het water uit de Surinamerivier gezuiverd worden en zouden de bewoners van Commewijne eindelijk kunnen beschikken over vers en zoet water. Al de pogingen zijn tot nu toe mislukt. De projecten liggen stil.

Bouterse deelt mee dat betalingsproblemen het Moricoproject hebben gestagneerd. “Dit moet worden opgelost, anders blijven we jaar in jaar uit bezig terwijl er water is,” zegt Bouterse. “De mensen pinaren eigenlijk, maar we pakken het niet aan omdat er ergens een fout is gemaakt bij de eerste fase.” Bouterse geeft aan dat het waterprobleem op twee manieren kan worden opgelost. “Morico moet gerehabiliteerd worden en het probleem van de betalingen moeten we oplossen. En ik zie voor het overgrote gedeelte dat we het oppervlakte water naar Commewijne kunnen dirigeren.”

Amazone Resources maakt zich klaar om zoetwater te exporteren. Het water wordt gewonnen uit de oppervlaktes van de Suriname- en de Coppenamerivier. “Als we in staat zijn oppervlaktewater te exporteren, moet het ook mogelijk zijn om het te dirigeren naar een groot deel van Commewijne,” stelt Bouterse.” Hij merkt op dat het exporteren van het water niet gemakkelijk is. Technici zijn bezig en ook Nederland, dat veel van water weet, is erbij. "Laten we hopen dat het een succes wordt want ‘at the end of the day’ hebben we allemaal voordeel aan de export.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April