Finabank ziet stijging winst; transitie naar IFRS
02 Dec 2016, 04:27
foto


Finabank heeft in het eerste halfjaar 2016 een winst vóór belastingen gerealiseerd van SRD 6,9 miljoen. Dit is 23% hoger dan de winst in het eerste halfjaar van 2015. De bank zegt dat de winststijging te maken heeft met de performance van de bank en de transitie van de cijfers naar het International Financial Reporting Standards (IFRS). De verkorte halfjaarcijfers 2016 zijn opgesteld op basis van IFRS, nadat intern een transitietraject heeft plaatsgevonden.

Finabank geeft aan dat de wijziging van de standaard en de daarbij behorende verbetering van de interne processen binnen de bank de verlate publicatie van de halfjaarcijfers 2016, welke normaliter in juli gebeurt, ruimschoots goedmaakt. Banken in de regio zijn reeds overgestapt op IFRS en wereldwijd zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht op deze wijze te rapporteren. Finabank is de eerste Surinaamse bank die de cijfers conform de Nederlandse rapporteringsstandaarden heeft opgesteld en nu is Finabank de eerste Surinaamse bank die haar jaarrekening conform de internationale standaarden opstelt.

De totale inkomsten van de bank groeiden in het eerste halfjaar met 21% naar SRD 25 miljoen, maar de bank werd ook geconfronteerd met een forse kostenstijging van 20% tot SRD 18 miljoen. De sterke kostenstijging is het gevolg van de devaluatie van de Surinaamse munt, omdat een groot deel van de kosten betrekking heeft op IT-kosten die in US dollars betaald moeten worden, alsook door de stijging van de personele kosten als gevolg van opwaartse salariscorrecties en de groei van het personele bestand.

Het balanstotaal van de bank is ten opzichte van december 2015 gestegen met 49% van SRD 703 miljoen tot SRD 1 miljard. Deze stijging is het gevolg van de efficiënte performance van de bank, maar met name vanwege de herwaardering van de valuta op de balans als gevolg van de devaluatie van de Surinaamse munt. De netto kredietportefeuille is gegroeid met 38% van SRD 365 miljoen tot SRD 503 miljoen, terwijl de toevertrouwde middelen die de klanten bij de bank aanhouden gegroeid zijn met 55% van SRD 550 miljoen tot SRD 854 miljoen.

De belangrijkste ratio’s van de bank zijn adequaat. De non-performing ratio, conform de richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname, welke de kwaliteit van de kredietportefeuille weergeeft, is lichtelijk gestegen naar 2%. De solvabiliteit, conform de richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname, welke een indicator is voor de stabiliteit van de bank, is met 12% op peil en ruim boven de norm van de Centrale Bank van Suriname.

Finabank heeft ervoor gekozen dit jaar geen traditioneel halfjaarverslag uit te brengen, maar zich te beperken tot de verkorte balans en winst- en verliesrekening, aangezien het streven is om in april 2017 al de jaarrekening over geheel 2016 te publiceren, deelt de bank mee.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April