President: Fidel Castro een van grootste leiders aller tijden
02 Dec 2016, 00:01
foto
President Desi Bouterse keerde donderdagmiddag terug uit Cuba. Een Venezolaans privévliegtuig heeft de Surinaamse delegatie vervoerd. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse noemt Fidel Castro een van de grootste leiders aller tijden. Staatshoofden over de hele wereld waren aanwezig op de herdenkingsceremonie dinsdagavond. "Een heel emotioneel moment", beschrijft Bouterse de manifestatie die gehouden is op het Plein van de Revolutie in Havana. De revolutionaire leider van Cuba is het symbool voor strijd, oprechtheid, onafhankelijkheid en steun aan kleine Staten. Hij heeft zijn taak op aarde volbracht.

De presidentiële delegatie is donderdagmiddag teruggekeerd uit Havana, een dag later dan gepland. Het Staatshoofd is blij dat Suriname erbij kon zijn. Door de financiële situatie en de enorme kosten die verbonden zijn aan de reis, was het aanvankelijk niet duidelijk of de ceremonie bijgewoond kon worden. Venezuela vond dat Suriname erbij hoorde en stuurde een privéjet om de delegatie op te halen.

De president merkt op dat Castro veel heeft betekend voor de wereld. Ook voor Suriname heeft hij veel gedaan. Vanaf de jaren tachtig studeren studenten met Cubaanse beurzen in Havana. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die meereisde, heeft in Cuba gestudeerd. Net als zijn collega van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe. Ook de voormalige minister van Volksgezondheid, Celsius Waterberg, komt van de Cubaanse universiteit. Nog steeds zijn er studenten in Cuba. Daarnaast zijn er Cubaanse artsen en sportleiders in Suriname.

Fidel Castro werd geroemd door diverse staatshoofden. Cuba is 95 mijl van de Verenigde Staten verwijderd, enorm geboycot. Toch is Castro in staat geweest om zijn volk te voeden en het land tot grote hoogten te brengen. Daarnaast heeft hij de strijd in verschillende landen ondersteund. Bouterse merkte op dat de wereld er was om Fidel Castro te bedanken voor wat hij heeft gedaan. Het is gewaardeerd dat Suriname erbij was. In Ocer zal zondagavond een 'Fidel night' worden gehouden waar delen van de ceremonie vertoond zullen worden. Er zal stil gestaan worden bij de betekenis van Fidel Castro voor de wereld.
Advertenties