Sterfgevallen aids dalen, infecties stijgen
01 Dec 2016, 16:32
foto


Terwijl het Caribisch Gebied ziet dat het aantal personen dat in 2016 wordt behandeld voor hiv jonger wordt, blijkt uit het recente 2015 UNAids Preventie Rapport dat er een stijging is van nieuwe infectiegevallen in de regio. Statistieken tonen dat 83 procent van de geregistreerde hiv-personen in het Caribisch Gebied tussen de 15 en 54 jaar zijn, waarvan de helft van de groep tussen de 25 en 34 jaar is.

Dat betekent volgens James Hospedales, voorzitter van de Caribische Gezondheidsorganisatie Carpha, dat de epidemie zich gestaag verplaatst naar jongere bevolkingsgroepen. Hij waarschuwt dat “hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het verminderen van sterfgevallen als gevolg van hiv/aids vooral door de behandeling en preventie van moeder op kind transmissie, de uitdagingen nog steeds overeind blijven. Vandaag op Wereld Aids Dag staat de wereld stil rond het thema ‘Neem de uitdaging…eindig aids’.

Ook Caricom-secretaris-generaal Irwin LaRocque wijst op de cruciale noodzaak van heroriëntatie van de inspanningen voor combinatie preventie, waarbinnen de behandeling, gedragsverandering, communicatie en verstrekking van sociale bescherming om de kwetsbaarheid van individuen, wordt aangepakt. Het Caricom Strategisch Plan 2015-2019 heeft als strategische prioriteit Building Social Resilience - Equitable Human and Social Development (Opbouwen van sociale weerbaarheid –rechtvaardige menselijke en sociale ontwikkeling). Het doel is een betere kwaliteit van leven voor alle mensen, zegt LaRocque. Dat kan door onder ander beter onderwijs en gezondheidszorg, terugdringen van armoede, rechtvaardige toegang tot kansen van kwetsbare groepen en verbeterde veiligheid van de burger. De Caricom erkent het cruciale belang van het geven van de noodzakelijke sociale bescherming om de kwetsbaarheid aan te pakken, zegt LaRocque.

Veel van de obstakels die effectieve hiv-preventie en behandeling hebben belemmerd, bestaan nog steeds, weet Carpha’s Hospedales. De regio heeft nog steeds het op één na hoogste hiv-infectiecijfer in de wereld, na de Afrikaanse Sub-Sahara regio. Daarnaast weet één op de drie personen met hiv in Latijns-Amerika en de Caribisch Regio niet dat ze de infectie hebben. Dit kan alleen maar leiden tot verdere verspreiding van de ziekte, en de maatregelen die zijn getroffen om de epidemie te beëindigen, ondermijnen. “Hiv/aids is niet alleen een ernstig gezondheidsprobleem in het Caribisch gebied, maar heeft ook een negatieve invloed op de economie en ons sociaal leven. Laten we allemaal de uitdaging aangaan om een einde te brengen aan aids," zegt Hospedales.

Aan de andere kant erkent Caricom-secretaris-generaal, LaRocque, dat de externe donor financiering voor ondersteuning van de regionale en nationale aanpak van hiv blijft dalen te midden van de roep om de nadruk meer te leggen op ‘testen en behandelen.’ Uit onderzoek blijkt, zegt hij, dat mensen met hiv die vroeg beginnen met antiretrovirale behandeling, betere gezondheidsresultaten hebben. De Caricom-topman roept – met de gerapporteerde toename van nieuwe infecties in zijn achterhoofd - de internationale donorgemeenschap dringend op om de regionale aanpak van hiv en aids te ondersteunen om zo het UNAids-doel om aids in 2030 te elimineren, te verwezenlijken.
Advertenties