Cubanen in de rij om Fidel Castro laatste eer te bewijzen
29 Nov 2016, 17:06
foto
De urn is te zien in het gedenkteken van Jose Marti op het Plein van de Revolutie. (Foto: AFP)


Duizenden Cubanen betuigen hun respect aan de leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, die vrijdag op 90-jarige leeftijd is overleden. Lange wachtrijen kronkelen zich rond het Plein van de Revolutie in de hoofdstad Havana, waar de rouwenden gaan langs een foto waarop de overleden leider is afgebeeld met een geweer.

Het is de eerste openbare herdenkingsdienst tijdens de negen dagen van rouw die zijn aangekondigd na zijn dood. De rouwperiode eindigt nadat de as van Castro zondag wordt gelegd om te rusten. Verwacht werd dat de as van Castro te zien zou zijn op het Plein van de Revolutie, maar het is elders gezet.

Sommige Cubanen stonden voor de dageraad in de wachtrij om er voor te zorgen dat ze een van de eersten waren om hun eer te bewijzen. Wiskundige Tania Jimenez (53) zegt aan Associated Press dat Fidel alles voor hen was. “Hij was de ziel van dit land die alles gaf, zijn hele leven.”

Castro kwam in 1959 aan de macht en leidde een communistische revolutie. Voorstanders zeggen dat hij Cuba heeft terug gegeven aan de mensen en hebben hem geprezen voor een aantal van zijn sociale programma's, zoals volksgezondheid en onderwijs. Critici noemen hem een dictator, die een overheid heeft geleid die geen oppositie en dissidenten tolereerde. Ze beschuldigen hem van talrijke schendingen van de mensenrechten.

Een negen verdiepingen-hoog portret van Castro torent boven degenen die in de rij staan om hun respect te betonen. Velen onder hen dragen hun eigen favoriete foto's van de overleden leider. Gelijktijdig zijn 21-saluutschoten afgevuurd als aankondiging van het begin van de openbare herdenking in Havana en in de zuidoostelijke stad Santiago de Cuba, waar Castro zijn revolutie in 1953 begon. Het geheel was in contrast met de ingetogen sfeer die de overhand had na de bekendmaking van de dood van Castro.

Concerten en sportevenementen zijn geannuleerd, terwijl sommige Cubanen zich verzamelden om het nieuws te bespreken. Maar die gesprekken waren gedempt en bedachtzaam. Voor de publieke rouw die aan de gang is, worden duizenden maandag en dinsdag verwacht voor de herdenking in Havana.

Plechtige eed
Voor de herdenking is gekozen voor het monument van de Cubaanse onafhankelijkheidsheld Jose Marti op het imposante Plein van de Revolutie. Cubaanse ambtenaren hebben gezegd dat rouwenden "een plechtige eed zullen ondertekenen om te voldoen aan het concept van de revolutie zoals uitgedrukt door onze historische leider."

Het Plein van de Revolutie is ook de plaats voor een massa herdenkingsdienst, die vanavond naar verwachting zal worden bijgewoond door een aantal wereldleiders. President Desi Bouterse woont de plechtigheid bij. Ook de naaste bondgenoten van Cuba, de Boliviaanse president Evo Morales en de Ecuadoraanse leider Rafael Correa, hebben hun aanwezigheid bevestigd. Noord-Korea stuurt een delegatie naar Havana. De Russische president Vladimir Putin, die Fidel Castro heeft geprezen als een "ware en trouwe vriend van Rusland", zal de dienst niet bijwonen. Ook de Amerikaanse president-elect Donald Trump, die Castro "een wrede dictator" heeft genoemd, laat verstek gaan. Hij heeft maandag gedreigd de dooi in de betrekkingen tussen Washington en Havana te beëindigen als de Cubaanse regering niet meer te bieden heeft in de overeenkomst.

De as van Castro begint woensdag, morgen, met een 1.000 km lange tocht naar Santiago de Cuba. Het is de route die Castro nam tijdens de Cubaanse revolutie, maar dan omgekeerd. Zijn as wordt zondag ten ruste gelegd op de Santa Ifigenia begraafplaats van de stad, die ook de laatste rustplaats is van Jose Marti.
Advertenties