Orkaan Otto eist levens in Costa Rica
25 Nov 2016, 12:36
foto
Orkaan Otto is in Nicaragua aan land gekomen en zal later op de dag de Pacifische kust bereiken.(Foto: AFP)


In Costa Rica is een aantal mensen dood of vermist nadat orkaan Otto aan land is gekomen. Otto, de meest zuidelijk geregistreerde orkaan, heeft Centraal Amerika als een categorie 2 orkaan getroffen.

Het weersysteem is donderdagmiddag aan land gegaan in een dunbevolkt gebied in het zuiden van Nicaragua. Het naburige Costa Rica had 4.000 bewoners van de Caribische kust opgedragen te evacueren.

Rond dezelfde tijd dat de orkaan heeft toegeslagen, heeft een krachtige aardbeving Nicaragua en El Salvador getroffen. De beving heeft kort geleid tot een tsunami waarschuwing.

De aardbeving met een kracht van 7.0 in de Stille Oceaan heeft zich ongeveer 120 kilometer van de kust van El Salvador voorgedaan. Er zijn geen meldingen gedaan van schade of slachtoffers, maar de bewoners is in eerste instantie geadviseerd om kustgebieden te evacueren. Het Pacific Tsunami Warning Center heeft later gezegd dat de dreiging voorbij was.

Media in Nicaragua melden dat een vrouw is bezweken aan een hartaanval nadat ze de tsunami-waarschuwing had gehoord. Ondertussen heeft president Luis Guillermo Solis van Costa Rica na de orkaan gezegd dat er een onbekend aantal doden en vermisten is. Het land is sinds 1851 niet meer rechtstreeks getroffen door een orkaan.

Op het hoogtepunt had orkaan Otto windsnelheden tot 175 kilometer per uur, maar is snel afgezwakt tot een tropische storm. Weerdeskundigen waarschuwen voor zware regenval die levensbedreigende plotselinge overstromingen en modderstromen kan veroorzaken. In delen van Nicaragua en Costa Rica wordt vandaag maximaal 50 centimeter regen verwacht.

Terwijl Otto naar verwachting de Pacifische kust later op de dag zal bereiken, wordt gevreesd voor de koffie gewassen, die bijna gereed zijn om te oogsten. De storm kan ernstige schade toebrengen aan de aanplanten. Eerder deze week zijn vier mensen in Panama overleden als gevolg van extreme weersomstandigheden veroorzaakt door de nadering van orkaan Otto.
Advertenties