Hoefdraad: Zwaarste periode economie achter de rug
21 Nov 2016, 00:01
foto
Minister Gillmore Hoefdraad


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelt dat Suriname niet met de rug tegen de muur zit. De zwaarste periode van de economie is in 2017 voorbij. Hij heeft zondag op indringende vragen in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC benadrukt dat de internationale investeerders het land geen US$ 550 miljoen zouden lenen als het geld niet terugbetaald kon worden. Die beleggers hebben ook contact met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als de presentatie niet kloppend zou zijn, was de Staatsobligatie niet succesvol geweest.

Hoefdraad blijft erbij dat het leningenplafond niet overschreden is op basis van de Wet op de Staatsschuld. In 2016 zal de economie verder inkrimpen. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) valt met ongeveer 9% terug. Het BBP van dit jaar wordt ergens in augustus 2017 vastgesteld door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). De leningen die dit jaar aangegaan zijn, worden uitgedrukt in het laatste BBP dat berekend is. Dit is ook aangegeven in de Wet op de Staatsschuld. De koers van de laatste dag van het jaar wordt gehanteerd bij het omzetten van de schuld. In dit geval geldt de koers van SRD 4,04 voor de US dollar.

Het IMF heeft aangegeven dat de leningen voor dit jaar 70% van het BPP zijn. Hoefdraad zegt dat dit voor verwarring heeft gezorgd. De regering erkent ook dat het leningenplafond van 60% overschreden zal zijn. Volgens de wet zal dat in augustus 2017 het geval zijn, wanneer het nieuwe BBP door het ABS berekend zal worden. Daarom wordt aan De Nationale Assemblee gevraagd om het schuldplafond te verruimen.

"Wij zijn echt niet met de rug tegen de muur. Wij hebben gezegd dat de zwaarste periode achter de rug is. Wij zijn anderhalve maand verwijderd van 2017. Daarom zeggen wij, het zwaarste is achter de rug. 2017 geeft een groei aan tussen 1 en 2, misschien 2,5%," stelt de minister. Hij voert aan dat de laatste vier jaar er investeringen waren van Staatsolie en van Newmont, afgelopen twee jaar. Het gaat om investeringen van 40% van het BBP. De projecties van de raffinaderij van Staatsolie en de Merian goudmijn, zien er volgens de bewindsman heel goed uit. De vertegenwoordigers zijn ook op bezoek geweest bij Iamgold. De investeringen in het Saramaccagebied zullen binnenkort ook opstarten.

Hoefdraad deelt mee dat tussen Suriname en het IMF verschil van mening is over het uitvoeren van het Stabilisatie- en Herstelprogramma. De wisselkoers is geünificeerd, de Douanekoers wordt marktconform bepaald, maar over de afbouw van de brandstof- en energiesubsidie is er een dispuut. De regering heeft besloten om een adempauze in te bouwen, verder zal doorgegaan worden met uitvoering van het programma. Op grond hiervan heeft het IMF besloten om de tweede tranche van de betalingsbalanssteun niet ter beschikking te stellen. Met de Caribische Ontwikkelingsbank zijn er geen verdere afspraken, dus er is volgens Hoefdraad geen sprake van 'on hold zetten' van de financiële middelen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April